{ "title": "Fesleğen Bakımı", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/feslegen-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 02:34:29", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Fesleğen Bakımı: Fesleğen ballıbabagiller familyasında hoş kokusu olan bitkidir. Fesleğenin Ana Vatanı Güney Asya olarak bilinmektedir. Fesleğen ülkemizde Akdeniz bölge sininin kıyı kesimlerinde ve Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Fesleğen çalımsı bir bitkidir boyu 35-40 cm'ye kadar uzayan bir yıllık bitkidir. Fesleğen bitkisinin yaprak renkleri koyu yeşil, oval olur yaprakların kök kısmına doğru morumsu renkli olur. Fesleğen bitkisine bazı yörelerimizde reyhan denmektedir.

Fesleğen bahçelerde yetiştirildiği gibi evde balkonlarda saksı içinde de yetiştirilmektedir. Balkonlarda salonlarda vazo içerisinde bulundukları ortama keskin hoş kokular verir. Fesleğen bitkisi yaz sonuna doğru çiçek açar. Fesleğen çiçekleri küçük, beyaz, pembemsi renklerde olur. Fesleğen yaz aylarında balkonlarda cam önlerinde çok güzel görüntü vermektedir. Fesleğenin özellikle mor renkte olan türü bahçelere hoş bir görüntü verir. Fesleğen süs bitkisi olarak ve hoş kokusu nedeniyle aşçıların baharat olarak çokça kullandığı bir bitkidir.

Fesleğenin yetiştiriciliği: Fesleğen güneşi seven bitkidir bu nedenle fesleğen bakımında güneş alan ortamda, gün içinde en az 4-5 saat güneş gören yerlerde yetiştirilmelidir. Fesleğeni çok sulamak gerekmez fakat köklerinin hemen toprak altında sığ olduğu için toprağı kuru bırakmamak gerekir.

Fesleğen toprağının nemli kalmasına özen göstermek gerekir. Fesleğen yapraklarında sararma görüldüğü zaman susuz kalmış demektir. Fesleğenlerin sulamasını yaparken suyu dipten verilmelidir yapraklara su değmemesi gerekir. Sulama işlemini haftada bir defa derinlemesine sulama yapmak yeterlidir.

Büyümeye başlayan fesleğenlerin boyu 10-15 cm geldiği zaman daha gür büyümeleri için budamak gerekir. Budama işlemini koparmadan makas ile kesilmelidir. Budama işlemi üst yapraklardan kesilerek yapılır ve budama işlemini haftada bir defa yapmak gereklidir.

Fesleğen bahçeye dikiminde her fidenin arasında 20 cm aralık bırakılmalıdır. Arada bırakılan boşluk fidenin iyi oksijen almasını ve havanın fideler arasında iyi devir daim etmesi içindir. İyi oksijen hava alan fidelerin daha gür büyümesini sağlamaktadır. Fesleğen fidelerini soğuktan ve rüzgârdan korumaya özen göstermek gerekir.

Fesleğenin toprak seçimi: Fesleğen yetiştiriliciliğinde toprağa önem verilmelidir. Fesleğen en çok mantar problemi yaşar mantarla mücadele etmek için toprağı iyi hazırlamak gereklidir. Doğal gübrelerle karıştırıp kompost yöntemiyle hazırlamak toprağı vitaminler, mineraller açısında zengin hale getirmek gerekir. Fesleğen fazla suyu sevmez dikilecek toprak geçirgen olmalıdır, fazla su tutan topraklarda fesleğen çürüme yapar.

Fesleğenin iklim isteği: Fesleğen ilkbahar aylarında yapılır genellikle mart sonlarına doğru nisan ayının başlarında ekilir ve bir yaz boyunca yeşil olur. Evde balkonda, saksılarda yetiştirilecek fesleğen tohumlarını mart ayında yapmak gerekir. Fesleğen tohumları dikiminden 10-15 gün sonra çimlenmeye başlar. Fesleğen bitkisinin tek isteği gün ışığı ve güneş, sıcak havadır.

Fesleğen bitkisi sıcak havayı sever fakat saksılarda yetiştirilen fesleğen aşırı güneş alan yerlerde çabuk çiçeklenme yapar. Bahçelerde yetiştirilen fesleğen bitkisini toprakların ısındığı zaman yapılmalıdır. Mayıs ayında topraklar ısınmaya başladığında ekilen tohumlar çabuk çimlenir aksi takdirde tohumlar çimlenmeyebilir.
" } ] }