{ "title": "Fesleğen Çeşitleri", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/feslegen-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 05:06:12", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Fesleğen çeşitleri, Evlerimizin bahçelerinde güzel kokması için kullandığımız, aynı zamanda sinek kovucu özelliğinin olması ve yemeklerde, salatalarda ve soslarda kullandığımız ferahlatıcı ve lezzet verici bir bitkidir. Nane kadar kesif semizotu gibi de etli bir yapıya sahip değildir. Birçok çeşidi bulunan fesleğeni ister kurutulmuş, isterseniz de çiğ olarak tüketebilirsiniz.

Fesleğen yetiştirmede dikkat edilecek hususların başında ışığı seven bir bitki olduğundan güneş ışınlarına en az 4 saat maruz kalacak şekilde ekilmeli ve sulama aralıkları ayarlanmalıdır. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile hatta koyu bordo olabilir. Yaprakları yumuşak bir yapıya sahiptir. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi yerleşim ve arazi olarak kışın yoğun geçtiği yerlerde üretimi çok zordur. Genelde fide yetiştiriciliği yapılarak fesleğen üreten soğuk yerler don olaylarından sonra sonbahar aylarında ekim yaparlar.

Fesleğen bitkisinin diğer adı da reyhandır. Yetiştiriciliği zahmetsiz ve kolaydır. Herkesin bahçesinde yetiştirebileceği ve birçok kullanım alanı olması fesleğenin talep yoğunluğunu arttırmaktadır.

Fesleğen çeşitleri
Tarçın fesleğen: bu bitki baharatlı tadı keskinleşmeden, yani büyümeden hasat edilir ve mikro fesleğen olarak bilinir.

Baharatlı çalı fesleğen: Yapraklarını gövdeden ayırmadan ve tam olgunlaşmadan kullanılır.

Opal fesleğen: Koyu mor renkte olan bu fesleğen karanfil tadına sahiptir. Genelde tatlı türlerinde sos-şurup ve kokteyller için kullanılır.

Karışık tomurcuk fesleğen: Aromatik ve meyan kökü tadı vardır. Mor renktedir ve genellikle soslarda kullanılır.

Tayland fesleğeni: bu fesleğen çeşidinin birçok türü vardır. Anasonlu bir aroma tadına sahiptir. Bitki ısıtıldığında bile bu tadı kaybolmaz ve kokulu bir sos türü olarak kullanılır.

Afrika mavisi fesleğen: bu fesleğen çeşidimiz et ve tavuk yemeklerinde anasonlu ve baharatlı tadından dolayı sos olarak kullanılır.

Ceneviz fesleğen: Sos için kullanılan bu fesleğenin tadı tatlıdır. Sos için kullanılır ama sosta ki diğer malzemelerin tatlarını bastırmaz ve lezzetine lezzet katar.

Limon fesleğen: Ekşi bir tada sahip olan bu fesleğende soslarda kullanılır ama aynı zamanda balık türleri içinde kullanılır ve eşsiz bir lezzet verir.

Bu bitkinin kullanım yerleri yaprakları dalları ve çiçekleridir. Yapraklarında Uçucu bir yağ taşıyan bitki yaydığı koku sayesinde ortamın havasını değiştirir. Özellikle yaz aylarında etrafta uçuşan sinek ve haşereleri kovma özelliği dokunulduğunda yaydığı kokudur. Ayrıca fesleğen bitkisini piknik yaparken mangala yapraklarını atmak zararlıları yok eder. Fesleğeni ektiğimiz yere domates de ekerseniz kokuları birbirini etkiler ve daha aromatik kokular elde edersiniz.
" } ] }