{ "title": "Fesleğen Dikimi", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/Feslegen-Dikimi-72.jpg", "date": "20.01.2024 18:54:00", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Fesleğen Dikimi: Fesleğen ballıbabagiller familyasından tek yıllık genellikle ılıman bölgelerde yaşayan bir bitki türüdür. Fesleğenlerin yetişkinlerinde boy genellikle 20 ile 60 cm arasında olur. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişir. Yaprakları yumuşak olur 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm genişlikte olurlar. Fesleğen soğuğa karşı çok duyarlıdır genellikle sıcak ve kuru ortamlarda yetişir.

Fesleğen bahçe ve balkonların hoş koku kaynağı haline gelmiş ayriyeten mutfaklarında başköşesinde yerini almaya başlamıştır. Sofralarda tüketimi artmaya başlayan fesleğen üreticiler için yeni bir gelir kapısı olmaya adaydır.

Fesleğen İklim Şartı: Fesleğenin tek ihtiyacı sıcak havadır suya fazla ihtiyaç duymaz yetiştirilmesi çok kolaydır. Fesleğen iklim şartları sağlandıktan sonra senenin her döneminde yetiştirilebilir. Kışın bitimi ilkbaharın başlarında mart ayının sonuna doğru dikimi yapılır ve sonbahara kadar tazeliğini koruyarak yeşil kalır. Fesleğen bahçelere dikildiği gibi balkonlarda saksılarda yetiştirilmektedir. Balkonda saksıda yetiştirilecek fesleğenler toprak ısısı uygun olduğunda mart ayının ortalarında yapılır. Toprak ısısı gereken derecede ise ekilen fesleğen tohumları 10 gün içinde çimlenmeye başlar. Fesleğen ekilen saksılar veya bahçe mutlaka gün içinde 4 saat güneş ışığını almalıdır, fesleğenin tek ihtiyacı bol güneş ve sıcak havadır.

Fesleğen Dikiminde Toprak İsteği: Fesleğen yetiştiriciliğinde en büyük sorun mantar hastalığıdır. Be nedenle Fesleğen yetiştirilecek toprağın kompost yöntemle hazırlanmış doğal humusla karıştırarak zengin hale getirilmelidir. Fesleğeni saksılara dikecekseniz toprak drenajı önemli olduğu için saksının en alt katına biraz çakıl taşları konmalıdır. Ardında ceviz kabuğu veya Antep fıstığı gibi kuru yemişlerin kabuklarını koyabilirsiniz. Bunların üzerine de humuslu toprağı ilave edin ve ekiminiz yapın. Fesleğen aşırı suyu sevmedikleri için toprağının geçirgen olması gerekir ve doğru drenaj sağlanması çok önemlidir.

Fesleğen Fidelerinin Dikimi: Fidelerin dikimi yapılmadan önce bahçenin tava gelmiş olması gerekir. Toprak ısısının uygun olması, don olayının geçmiş olması, toprağın ısısının yeterli olması gerekir. Toprağın yeterli mineralli olması gerekir fesleğen organik gübreyi sevdiği için iyi yanmış organik gübre, torf gıda takviyesi yapılmalıdır. Fidelerin dikimi mümkün olduğunca buharlaşmanın ve rüzgârın en az olduğu gün veya ikindi yapmanız gerekir.

Fesleğen yetiştirilecek alanın güneş ışınlarının çok aldığı yer olmalıdır. Nedeni ise fesleğen sıcağı çok sever olması fesleğenleri rüzgâr almaması gerekir rüzgâr ve soğuktan korunması gerekir. Dikim esnasında fidelerin Aralıkları 25-30 cm boşluk bırakılmalı ve kökleri 5-7 cm toprağın altında olmalıdır. Aralarında bırakılan boşluklar fidelerin daha iyi oksijen alması için havanın iyi devir daim olması gerekir. İyi oksijen almış fideler daha gür büyür ve uzun ömürlü olurlar. Fesleğenlerin aralarında oluşacak yabani otları arada temizlenmeli ve hava yolu açılmalıdır. Fidelerin dikimi tamamlandığı zaman mutlaka can suyu verilmelidir.

Fesleğen Fidelerinin Sulama İşlemi: Fesleğen çok suyu seven bir bitki olmadığı için haftada bir defa iyice sulamak yeterlidir. Yazın çok sıcak havalarında sulama işlemi haftada 3-4 defa derinlemesine yapılmalıdır. Fesleğenlerin yaprakları sararmaya başladığında suyu fazla verdiğiniz içindir fakat kurumaya başlaması ise az su verildiği içindir. Fesleğen sulaması dipten yapılmalı yapraklara su değmemesi gerekir.

Fesleğen Biçilmesi: Fesleğenler gür ve boyu 10-15 cm geldiği zaman yapraklarını veya dallarını koparmak yerine makas ile üst yapraklarını kesilmeli. Makasla kesim yapıldığında tekrar büyümeleri daha gür olacaktır. Fesleğenin daha lezzetli mis kokulu olması için haftada bir kesimi yapılmalıdır. Ayrıca mümkünse hasat olgunluğuna erişmiş ve kartlaşmamış sürgün ve yapraklarını birinci yaprak boğumunun az üzerinde yapılmalıdır.
" } ] }