{ "title": "Fesleğen Ekimi", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/feslegen-ekimi.jpg", "date": "21.01.2024 22:17:56", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Fesleğen Ekimi, Fesleğen evlerde sevilerek kullanılan yeşilliklerden biridir. Fesleğen çeşitleri sıcak güneşli yerleri seven bol su ihtiyacı duyan bir bitkidir. Salatalarda kullanılan güzel aroması olan bir tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca fesleğen eklem ağrıları, romatizma ve bronşit hastalıklarında iyi gelen bir bitkidir. Fesleğenin sakinleştirici özelliği yanı sıra sinek ve sivri sinek savar olarak da bilinir. Fesleğenin diğer adı da reyhan olarak bilinir. Fesleğen çiçekleri sarı, beyaz ve pembe çeşitleri bulunur.

Fesleğen Ekimi; İki çeşit yapılmaktadır birincisi saksıda ikincisi bahçede ekimi yapılmaktadır. Saksıda ekim için Mart aylarında ekilmelidir. Bahçeye ekilecekse tohumlar Mayıs ayında atılmalıdır. Her iki ekimde de fesleğen suyu sevdiğinden bol su ile sulanmalı ve güneş ışığının bol aldığı yerlerde bulunmalıdır. Fesleğenin ekiminde tek ihtiyacı olan su ve güneş ışığıdır. Fesleğen Mart ve Nisan aylarında ekilmelidir. Fesleğen tınlı ve humusca zengin kumlu topraklarda daha iyi yetişir fesleğen ekiminin ilk günlerinde bol sulanmalıdır. Fesleğen ekimde ekilen alanın yabancı otlardan arındırılmış olması çok önemlidir. Çünkü fesleğen temiz toprak sever. Fesleğen ekimi öncesi toprağın çiftlik gübresi ile gübrelenmesi ve toprak çapalandıktan sonra ekimi yapılmalıdır.

Fesleğen bu aşamalardan sonra tarlaya mibzerle ekilir. Fesleğen tarlada sıra aralığı 30-40 cm olmalıdır. Fesleğen ekimi soğuk olan bölgelerde don olayı tamamen geçtikten sonra yapılmalıdır. Ege bölgemizde fesleğen ekimi Eylül ayında yapılmalıdır. Kış şartlarının soğuk geçtiği bölgelerde mecburen ilk baharda ekilmelidir. Kış şartlarından dolayı geç ekilen bölgelerde bu zaman kaybını önlemek adına tarlaya fide şeklinde ekim sonbaharda yapılmaktadır. Bu durumda fideler ilk baharda alınarak tarlaya 30-35 cm aralıklarla şaşırtılmaktadır. Fesleğen bol besinli toprak sevdiğinden zengin topraklara ekim yapılması uygun olacaktır ve ekimin kimyasal gübrelerle güçlendirilmesi gereklidir.
" } ] }