{ "title": "Fesleğen Kurusu", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/feslegen-kurusu.jpg", "date": "19.01.2024 05:04:48", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Fesleğen kurusu, Dünyada doğada bulunan milyonlarca bitkilerden bir tanesi olan fesleğen diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bilinçli bir şekilde kullanıldığında çok besleyici ve faydalı olan bir bitkidir. Ülkemizde pek çok yerde yetişen bu bitki özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde görülmektedir. Ballıbabagiller familyasından olan bu bitki ılıman bir iklim yapısında yetişen bir bitkidir. Fesleğen bitkisi tek yıllık bir bitki çeşidi olup yaprak ve çiçekleri kurutularak kullanılır. Taze olarak kullanılan fesleğen bitkisinin yapraklarının ucunda uçucu yağlar olduğundan kokusu etraftaki bütün zararlı uçucuları uzak tutmaya yarar.

Fesleğen bitkisi kendine has keskin ve aromatik kokusu ile kuru ya da taze olarak kullanılır ve nanenin kokusu ile yarışır bir bitkidir. İçeriğindeki mineraller ile karın ağrısı, mide asidi gibi sağlık sorunlarına da iyi gelir. Kurutulan fesleğen bitkisinin ayrıca çayı da yapılarak içilebilmektedir. Genellikle kurutulmuş olsa da fesleğen bitkisi mineralleri ısı gördüğünde çok çabuk kaybettiği için yemeklerde en son atılan bir bitkidir.

Fesleğen kurusu nasıl yapılır?

Fesleğen bitkisi gibi kokulu olan bitkilerin topraktan kesilme işlemi esnasında akşam saatleri olması önemlidir. Güneşin öğlen sıcağında kesilir ise kalan köklerin kesilen uçları yanarak yeniden ışkınlaması etkilenebilir. Fesleğen bitkisinin kurutulmadan önce temizlenmesi ve yıkanması gerekir. Suyun öldürmemesi için bir iki saat aralığında güneşte bekletilerek suyunun kurutulması gerekir. Daha sonrasında ise gölge olan bir yerde kurutmaya bırakılan fesleğen bitkisi toz olmayan ve rüzgâr olmayan bir yerde sıcak ortam içerisinde kurutulmalıdır. Direk güneşte bekletilen yeşil bitkilerde kararmalar meydana gelebilir. Bu durumda o güzel yeşil görüntüsü kaybolur. Fesleğen bitkisinin kurutulma işlemi esnasında dikkat edilecek bir diğer noktada sergisinin bez olmasıdır. Bu sayede sıcaktan dolayı terleme yapmadan istenilen şekilde çürümesi engellenerek kurutulur. Daha sonrasında içerisinde bulunan kalın damarlarını temizlemek için ise iyice kurutulduktan sonra ellerinizi kullanarak yine biz bez içerisine ufalanması gerekir. Daha sonra uzun süre tazeliğini koruması için içi kuru cam kavanozlarda muhafaza edilir. Böylelikle kullanacağız yemeklerde çok uzun süre kullanabilirsiniz. Afiyetle olsun.
" } ] }