{ "title": "Fesleğen Mantarı", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/feslegen-mantari.jpg", "date": "19.01.2024 07:17:49", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Fesleğen Mantarı, Fesleğen mantarının bilimsel ismi botelus edulis'tir. Çörek mantarı, kuzu mantarı ve ayı mantarı olarak da bilinen fesleğen mantarına feslek de denilmektedir. Mantarlar içinde en fazla sevilen türlerdendir ve sote olarak, makarnaya sos olarak, çorbalarda ya da çiğ olarak yenilebilir.

Fesleğen Mantarı Yapısı: Fesleğen mantarının şapkaya benzeyen üst kısmının büyüklüğü 7 ile 30 santim arasında değişmekte ve zaman zaman daha geniş de olabilmektedir. Ayrıca ilk olarak yayvan şekilde olan şapka sonrasında tümsek ve son olarak da yayvan bir şekle girmektedir. Fesleğen mantarının üst yani şapka kısmı bu sebeple kabarmış çöreğe benzemektedir. Fesleğen mantarı yetişmeye ilk başladığında şapkasının kenar kısımları içeri doğru kıvrık, zar kısmı ise düzgün olmayan, çıplak ve kuru bir yapıya sahiptir. Fesleğen mantarı yağmur yağdığı zaman parlak ve hafif yapışkan bir hal alır. Bu mantar çeşidinin rengi ise değişken bir yapıya sahiptir. Zaman zaman kestane kahvesi ya da soluk renkte olabilir.

Mantarın kenar kısımlarının rengi çok az da olsa orta kısımlarına kıyasla daha açıktır. Borucukları birbirine bitişik ve dip dibedir. Mantarın sap kısımları ise uzun ve ince bir yapıya sahiptir. Mantarın şapka kısmından rahatlıkla ayrılabilen bu saplar ilk olarak boz beyaz, sonrasında yeşile dönük sarı ve son olarak da zeytin yeşili renginde olmaktadır. Ufak ve daire şeklinde olan delikçikleri ise ilk olarak boz beyaz ardından sarıya dönük ve sonrasında yeşile dönük bir renge bürünmektedir. Fesleğen mantarı güçlü ve katı, genellikle orta ya da aşağı kısmından şişkin bir sap yapısına sahiptir. Mantar ilk yetişmeye başladığında sapının en alt kısmı şişkindir. Daha sonra ise kalınlık olarak muntazam bir hal alır ve boyu 15-20 santim arasında, kalınlığı ise 3-4 santim arasında değişiklik gösterir. Renk olarak ilkin boz beyaz sonrasında ise esmer kahverengi şeklindedir. Üst kısmı kalın değildir ve belli belirsiz soluk beyaz, damarlı ağ şeklinde bir görüntüsü vardır. Bazı zamanlarda mantarın bütün yüzeyi bu görüntüdedir. Fesleğen mantarının etli olan kısmı ilk zamanlarında beyazımsı ve sert iken, sonraları sarıya dönük ve süngerimsi bir yapıya dönüşür. Mantarın şapka kısmının dış zarının alt tarafı ise boz kahverengi, esmerimsi bir renge sahiptir ve sarı spor izi vardır.

Fesleğen Mantarı Özellikleri Nelerdir?

Fesleğen mantarı Haziran ayından başlayarak Ağustos ayına kadar ve Eylül ayından başlayarak Kasım ayına kadar meşe, huş, özellikle de kayın gibi yapraklı ağaçların altında ve etrafında, çam ve genç ladin meşçereleri gibi iğne yapraklı ağaçların da alt ve etrafında yetişmeye müsaittir. Ayrıca fazla asitli olan topraklarda, orman yollarının kenar kısımlarında ve orman sınırı boyunca görülebilmektedir. Bunu yanı sıra çürümüş yaprakların üzerinde de görülebilir. Fesleğen mantarı buralarda genellikle çok sayıda görülür. Ama bazı yerlerde tek tek de görülebilir.

Yenilebilen mantarlar içinde en lezzetli olan ve yenilebilen bir mantar çeşididir. Çok güzel bir kokuya sahiptir ve tadı fındığa benzemektedir. Fesleğen mantarı kurutulmuş bir şekilde ya da yağın içine koyularak muhafaza edilebilir.
" } ] }