{ "title": "Fesleğen Nasıl Bakılır", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/Feslegen-Nasil-Bakilir-11.jpg", "date": "19.01.2024 01:25:25", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle salatada ve soslarda ve çorbalarda tercih edilir. Dünya üzerinde fesleğen baharatı en çok uzak doğuda kullanılır. Fesleğen strese karşı çok etkili olan bir bitkidir stresi gidererek insanları sakinleştirir. Yapılan araştırmalarda stresten kaynaklı cinsel problemleri olan kişilerin 2 ay boyunca, günde 120 gram fesleğen tükettiklerinde bu sorunlarının %87.5 oranında azaldığı görülmüştür. Fesleğen insan sağlığı için önemli bir bitkidir, sağlık açısından faydaları çok fazladır. Bizlerde bundan faydalanabilmek için saksıda fesleğen yetiştirebiliriz. Şimdi fesleğen bakımının nasıl olacağını açıklayalım.

Fesleğen yetiştiriciliğinde önce toprak seçimi ile işe başlanmalıdır. Ekim yapılacak yerin toprağı zayıf ise humus ile zenginleştirmemiz gereklidir. Fesleğenin kökleri su içerisinde kalmayı sevmediğinden, ekim yapılacak toprağın su geçirgenliğinin olması önemlidir. Sürekli çamur içerisinde olan toprağa fesleğen ekimi yapamayız. Ayrıca ekim yapılacak alanın bol güneş alıyor olmasına da dikkat edilmelidir. Fesleğenin dondan ve rüzgârdan da koruması gereklidir, fesleğen dondan hemen zarar görür. Ekim esnasında fidelerin arsında 20 cm boşluk olacak şekilde dikimi yapılmalıdır. Fesleğenler 10-15 santim büyüdükten sonra yabani otlardan temizlemeli ve toprak ara ara çapalanmalıdır. Fesleğeni toplarken üst kısımdaki yapraklar makasla kesilerek budanmalıdır, bu sayede alttan yeniden fesleğen fidelerinin büyümesine olanak sağlanmış olursunuz. Yeni fideler çok daha hızlı gelişirler ve aromaları daha yoğun daha güzel olur.

Fesleğenin sulanması: Fesleğen sulanırken yapraklarına suyun değmemesine özen göstererek torak kurudukça sulamak gerekir. Fazla sulanırsa sararır az sulanırsa da kurur orta yolun bulunması gerekir.

Saksıda fesleğen bakımı: Fesleğeni toprak dışında saksıda da yetiştirebiliriz, hatta birçok insan saksıda fesleğen yetiştirir. Fesleğen kokusu sivrisinekleri uzaklaştırdığından mutfakta ya da balkonlarda yetiştirilmesi tercih sebebidir. Toprak olmayan plastik saksılar tercih edilmelidir. Saksıya katacağımız toprağı marketlerde satılan çiçek toprağı ile karıştırıp zenginleştirdikten sonra fidelerin dikimini yaparsak daha iyi verim alırız. Saksının altında fazla suyun çıkması için küçük deliklerin olduğuna dikkat edilmelidir, çünkü fesleğen çamurda kalmayı sevmez saksıdaki suyun akıp gitmesi gerekir. Aşırı sıcak olmayan zamanlarda haftada bir kez sulanmalıdır. Çok sıcak zamanlarda ise toprağın üzeri kurudukça sulanmalıdır. Fesleğen doğası gereği ışığı çok sever bu sebepten fesleğen yetiştirebilmek için, bol güneşli ortamlar tercih edilmelidir. Saksının günde enez 3-4 saat Güneş alan yerlere konulması gerekir.
" } ] }