{ "title": "Fesleğen Otu", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/feslegen-otu.jpg", "date": "21.01.2024 01:45:24", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Fesleğen Otu, Fesleğen; Ballıbabagiller familyasından olup, yerli değildir süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türkiye'de yetiştiği yerler ise ılıman bölgeler başta olmak üzere, sıcak ve kuru yerlerdir. Haziran, eylül ayları arasında, sarı, pembe, beyaz renkli çiçekler açan, 20-40 santim boylanabilen, kuvvetli kokulu, otsu bir bitki türüdür. Kare kesitli, kümesel kabarık çizgili ve yeşil renkli gövdesi ile bitki tabanına indikçe kırmızılaşmaktadır. Oval biçimli yaprakları, kenarları dişli, yaprak uçları sivri ve koyu yeşil renklidir. Küçük tohumları gözyaşı biçimli koyu kahverengindedir. Bitki, tohumuyla çoğalır, reyhan olarak da bilinen bu bitkinin birçok ismi bulunmaktadır. Bunlar halk arasında fesliyen, peslan, reyhan otu, ırıhan, rahan, gibi isimlerle bilinmektedir. Bu mucize bitki Linalool ve methylchavicol içerikli eterli uçucu yağ, cineol, tanen ve flavonlar bileşenleri içerir.

Fesleğen Otunun Faydaları; Antioksidan içerdiğinden, Kalsiyum, K vitamini ve besin değeri açısından çok zengin olan fesleğen, DNA hasarına karşı etkisi araştırmalar sonucunda son derece etkili olduğu belirtilmekte. Kişiyi DNA hasarından korur ve genetik bilgilerin doğal şeklinde depolanmasına yardımcı olur. Fesleğen otu ıtırlı bitkilerin yapraklarında olduğu gibi beta-kariyofilen içermekte, beta-kariyofilen de artrit, inflamatuar ve bağırsak hastalıkları gibi rahatsızlıkların gelişimini engellemesi bakımından etkili olan bir maddedir. Fesleğen otu magnezyum ve beta-karoten açısından da zengindir. Bu da kalp sağlığı açısından önemlidir. Araştırmacılar, yüksek antioksidan içeriği nedeniyle fesleğen otunun kalp sağlığı açısından olumlu etkisi olduğunu belirtmişlerdir. Aynı zamanda yüksek kolesterolü düşürmesinin yanında, yüksek total kolesterol ve LDL kolesterol gelişimini de engellediği gözlemlenmiştir. Fesleğen otu diyabet hastalığına da iyi geldiği fesleğen otu tüketen şeker hastalarında görülür derecede açlık ve tokluk şekerini düşürdüğü görülmüştür. Kronik stres ve stres anksiyeteye bağlı bozukluklar yaşayan bireylerde ve ödeme karşı fesleğen otunun etkili olduğu bilinmekte. Uyku problemleri, yorgunluk ve unutkanlık gibi semptomların, stres kaynaklı cinsel sorunların giderilmesinde etkili olduğu saptanmıştır. Fesleğen otundaki suda çözünen orientin ve vicenin (Flavonoidler), radyasyona karşı hücresel düzeyde koruma sağlamaktadır. Patojen bakterilerin büyümesini engellediği, fesleğendeki yağların insan sağlığı açısından olumlu etkileri olduğu ve akciğer enfeksiyonlarında bakterilerin büyümesini kısıtladığı ortaya çıkmıştır.

Fesleğen Otunun Zararları; Fesleğen otundan çıkarılan yağ, parfüm ve haşere ilacı yapımında kullanılmaktadır. Fesleğen otu estragol adı verilen bir madde içermektedir. Bu madde kanser tetikleyici bir maddedir. O yüzden fazla miktarda tüketilmesi zararlı olabilmektedir. Fazla miktarda tüketilmesi vücutta etken maddenin depolanmasına neden olabilir.

" } ] }