{ "title": "Fesleğen Reyhan", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/Feslegen-Reyhan-48.jpg", "date": "20.01.2024 00:38:15", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Fesleğen reyhan, Fesleğen bitkisi ballıbabagiller familyasından tek yıllık bir bitki olup, genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Bitki yapı olarak dağ eteklerindeki yamaçlarda büyümeyi sever. Mor yeşil ve geniş yaprakları vardır. Bu iki bitki de yapısındaki aromalardan ötürü oldukça yoğun baharat hissiyatı veren bitkilerdendir. Özellikle İtalyanların baş tacı haline gelen fesleğen reyhan bitkisi, Uzak doğu ve Akdeniz mutfaklarının doğu kökenli göçebeleri olarak da adlandırılır. Yemeklerde kullanılan ve bunun için tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya Kıtasının dönenceler arasında kalan bölgelerine kadar dayansa da günümüzde dünyanın diğer ılıman bölgelerine de yayılma göstermiştir.

Fesleğen reyhan bitkisinin yapısal özellikleri nelerdir?

Yetişkin fesleğenlerin boyları ortalama olarak yirmi ile altmış santimetre arasında değişiklik göstermektedir. Fesleğen reyhan bitkisinin renkleri açık yeşil renkten, koyu yeşile doğru değişen yaprakları vardır. Yaprakları renkli ve kokuludur. Yaprakları yumuşak olup, bir ile beş santimetre arasında uzunluğu vardır ve ortalama olarak bir ile üç santimetre arasında genişliğe sahiptir. Fesleğen reyhan bitkisinin yaprakları Kıvrıktır ve çiçeklerinin kısa iğneleri vardır. Yaprakları kısa ve kokusu tıpkı rezeneyi andırır. Fesleğen bitkisi soğuğa karşı çok duyarlı olan bir bitkidir. En çok kuru ve sıcak ortamları seven Fesleğenin kullanımı kurutulmuş halde veya taze çiçekli dalları ve tohumlarıdır. Hem kurutularak hem de taze olarak kullanılan fesleğen, çiğ ya da pişirilerek de yemeklerde kullanılabilmektedir. Fesleğen reyhan bitkisini pişirildiğinde tadını çabuk kaybetmesinden ötürü, genelde yemeklere en son anda atılır. Türk mutfağında bu bitki genellikle yemek ve salatalarda baharat olarak kullanılmaktadır. Bitki yapısında uçucu yağ taşımaktadır. Bitkinin bu uçucu yağı içerisinde linalol, estragol, rinen ve cineol mineralleri vardır. Fesleğen reyhan bitkisi, yerli bir Anadolu bitkisi değildir.

Fesleğen reyhan bitkisinin kullanım alanları

Ana vatanı Hindistan ve İran çevreleridir. Özellikle akşamları açık alanda yenen yemeklerde masaların kenarlarına yerleştirilen fesleğen bitkisinin bu aromatik özelliği sinek ve benzeri uçucu böceklerin yaklaşmasını engeller ve görsel bir süsleme katar. Ayrıca bebeklerin olduğu odalara da yerleştirilen fesleğen reyhan bitkisi kokusu sayesinde yine bebeklerin uçucu böceklerden korunmasını sağlar. Bitkinin sinek gibi uçucu böceklere karşı koruyucu bir etkisi vardır.

Uzak doğu ülkelerinden özellikle Thai mutfağının vazgeçilmez bitkilerinin başında gelir. Birçok kaynak kitabında Orta Çağ‘da zehirli olduğuna inanıldığı için bu iki bitkinin de kullanımından ve ekiminden kaçınılırmış. Eski Yunan kültüründe ise bu iki bitki kötülüklerden korunma ve tıpta çok sık kullanılırmış. Mısır ülkesinde ise kutsanmak amaçlı olarak tapınakların kenarlarına dikilen bir bitki olarak karşımıza çıkmıştır.

Fesleğen bitkisi halk dilinde birçok isimle adlandırılmıştır. Bunların başında da Fesliyen, rahan, reyhanotu, peslan, ırıhan gelmektedir. Fesleğen reyhan bitkisi kanser türü hastalıklarda oluşma riskini azaltan bir yapıya sahiptir. Ayrıca, sinir sistemi ve sindirim sistemi üzerinde birçok olumlu etkisi de görülmüştür. Aynı zamanda gaz söktürücü etkisi sayesinde midede rahatlama yaratması, mide şişkinliğine ve mide kramplarına karşı etkili olması da ayrı özelliklerindendir. Anne sütünü artıcı özelliğe de sahip olan fesleğen reyhan bitkisi ayrıca koliklerde de olumlu etkilere sahiptir. Bunların dışında gerginlik, sinirlilik, uykusuzluk ve depresyon durumlarında sakinleştirici bir etkiye de sahiptir. Bitkinin kendi öz suyu, böcek ve sinek ısırıklarının tedavisinde direk ısırılan bölgeye sürülerek kullanılmaktadır. Fesleğen reyhan aynı zamanda anti bakteriyel özelliğe de sahiptir. Fesleğen reyhan bitkisinin insanlar üzerinde bilinen bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.
" } ] }