{ "title": "Fesleğen Tohumu", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/feslegen-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 17:24:47", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Fesleğen Tohumu, Fesleğen güzel kokusuyla hem bahçelerimizde hem balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz ballıbabagiller familyasında gelen bir bitki türüdür. Fesleğen tohumunu ülkemize uzak ülkelerden ilk getiren kişi İskender'dir. Fesleğenin Ana Vatanı güney Asya, Hindistan ve Fransa'da ekilen bir bitki türüdür.

Fesleğen iri yapraklı yeşil ve mor renklerdedir. Fesleğenin bir diğer adı ise reyhan olarak bilinmektedir. Fesleğen mutfaklarda salataların vazgeçilmez bitkisidir. Fesleğen tohumdan yetiştirilir tek yıllık hoş kokulu bitkidir.

Tohumdan fesleğen yetiştiriciliği: Fesleğen balkonlarda saksılarda yetiştirilir, fesleğenin kokusu sivrisinek kovucu olarak bilinir. Fesleğen tohumları tarlaya el ile dikilebileceği gibi mibzerle ekimi yapılır. Fesleğen tohumları ekim yapıldıktan sonra 10-15 gün içerisinde çimlenmektedir.

Tarlaya ekilecek fesleğen tohumu dekara 1 kg yetmektedir. Tohumları 25-30 santim aralıkla ekimi yapılır. Fesleğen tohumu ekimi soğuk bölgelerimizde don tehlikesi geçtikten sonra ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Ege Akdeniz bölgelerinde ön sulama imkânı olan yerlerde Eylül ve Ekim ayında yapılır.

Fesleğen tohumu ekimi esnasında vitaminli, besinli toprak tercih edilmelidir. Fesleğen tohumu ekilecek alanın yabancı otlardan temizlenmiş olması gerekir. Tohum ekiminden önce tarlaya iyi bir çapa yapmak ve ahır gübresiyle toprağı karıştırmak gerekir.

Fesleğen tohumları her yastığa bir dekarlık bölüme 70-80 gr tohum yeterli olmaktadır. Fesleğen tohumu bol besinli toprağa ekimi yapılır ve artı üretimin iyi olması için kimyasal gübrelerde verilmesi gereklidir. Fesleğen iyi bir yetiştiricilik yapıldığında dekardan 200 kg verim elde edilmektedir.

Fesleğen kurak bölgelerde yapılır ise sulama işlemine özen gösterilmelidir. Sulama dipten yapılmalı yapraklara su değdirmemek gerekir ve yabancı otlardan arındırma yapılmalıdır.

Fesleğen tohumu alımı: Fesleğenin her yıl tohumu alınarak neslini devam ettirilmesi gerekir. Mevsim sonunda beyaz, pembemsi ve sarıya bakan çiçekler açar. Fesleğen çiçekleri sapların ucunda oluşur ve çiçekler başak görünümlü olur.

Tohum almak için fesleğenlerin çiçeklenmesine tohum yapmasına izin verilir. Fesleğen bitkisi dallanıp budaklandığı için Çiçeklerde çok olur. Çiçeklenen fesleğenler koparılmaz tohuma bırakılır ve tohum tutar, bu tohumları makas yardımıyla keserek alınır. Alınan fesleğen tohumlarını sağlıklı şekilde kurutup oda sıcaklığında rutubet, nem olmayan ışıktan uzak bir kutu içerisinde, Çekmecede saklamak gereklidir. Her yıl ayrı tohum elde etmek kaliteli bitki elde eder ve yetiştirilir.

Alınan tohumları bulundukları yerde toprağa karıştırıp bırakılırsa bahar geldiğinde o tohumlar çimlenir ve büyürler. Tohumlar çimlendikten sonra esintiye çok ihtiyaç duymaktadır buna dikkat edilmesi gerekir.
" } ] }