{ "title": "Fesleğen Yetiştirmek", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/feslegen-yetistirmek(1).jpg", "date": "21.01.2024 14:57:34", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Fesleğen yetiştirmek, Fesleğen bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekânda kullanılan süs bitkileri arasında yer alır. Ayrıca yemeklere, salataların üzerine aroması için kullanılan kuru ve taze bitkiler arasında yer alır. Fesleğenin birbirinden lezzetli soslar ve çorbalarda kullanıldığı da görülmektedir. Fesleğen yetiştirmenin bazı püf noktaları vardır. Şimdi fesleğen yetiştiriciliğinin önemli bilgilerinden bahsedelim.

Fesleğen yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken konular

Fesleğen bitkisi ışığı seven bir bitki olarak bilinir. Bu sebeple fesleğen yetiştirmek için bol güneşli bir noktanın tercih edilmesi fesleğen bitkisinin gürleşmesi ve büyümesi açısından önemlidir. Bu bitkinin günde en az dört saat güneş alması gerekir. Fesleğen yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken bir diğer önlem ise mantar bitkisidir. Mantar ile mücadele fesleğenin yetiştirilmesi için önemlidir. Fesleğen kompost yöntemi ile hazırlanmış, doğal humusla karıştırma ve toprağı bu şekilde zengin hale getirmek gerekir. Ayrıca bitkinin kökleri su içinde kalmayı sevmez. Bu sebeple toprak geçirgen olmalı ve toprağın drenaj sağlanması gerekir. Toprağın değerinin yüksek olması gereklidir.

Fesleğen bitkisinin güçlü olması için makasla boyunluğun kısaltılması yani budama işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Böylelikle bitkinin gürleşmesi sağlanır. Öncelikle yapraklarının üst kısımları kesilir ve düzenli sağlam büyümenin etkili olması sağlanır. Gelişmesi için haftada bir kesimi yapılabilir. Domates bitkisi ile fesleğen bir arada yetiştirilebilir. Bu durumda aromaları birbirlerinden etkilendiği için daha güzel bir ürün elde edilir. Bu bitki yetiştirilirken karşılaşabilecek sorunların en başında yaprakların sararıp ve pastel bir görünüm alması halinde bitki yeterli miktarda nitrojen almıyor demektir. Böyle bir sorun oluyor ise ilaç kullanımı gerekir. Saksıdaki fesleğen bitkisinin yılda bir kez gübrelemek yeterli olacaktır. Fazlasının tadını bozduğu görülür. Ayrıca fazla sulamanın yapraklarının renginde değişmeler yaptığı gözlenir. Bahçeye dikimi yapılan fesleğen bitkisinin baharın ilk ayında ekimi yapılırken; saksıda fesleğenin uzun süre yaşadığı görülür.

Fesleğen için güneşin önemi

Fesleğen bitkisi yetiştirilmesi için güneşin önemi oldukça büyüktür. Buna ek olarak soğuktan fesleğen bitkisinin etkilendiği için bu bitkinin soğuktan korunması gerektiği önemlidir. Fesleğen bitkisinin ekimi sırasında en az bir karış boşluk olması hem hava akımının daha iyi toprağa girip çıkmasını sağlar hem de fidenin oksijenin daha iyi alarak büyümesine sağlar.

Fesleğen bitkisinin bahçelerde yetiştirilebilir. Saksılarda da yetiştirildiği görülür ve doğal bir sinek ve sivrisinek savar olduğundan dolayı pencere ve kapı önlerinde, balkon gibi teras noktalarına dikili olduğu zaman hem güzel görünüm elde edilir hem de sinek ile mücadelesi sebebiyle evlerde bulunmasında fayda vardır. Ayrıca bu bitkinin yaprağının mangal esnasında ateşe birkaç dal atılması ile mangalın zararlarını uzaklaştırılmasına katkı sağlar.

Fesleğen bitkisi sulama

Haftada bir gün fesleğen bitkisinin sulanması gerekir. Fesleğen bitkisi suyu çok seven bir bitki değildir. Bu sebeple toprağın nemli olması, haftada bir de sulanması yeterli olacaktır. Yazın yoğun sıcaklıklarda bu periyodu haftada ikiye çıkarmak yetecektir. Fesleğenin sararmaya başlamasının sebebi fazla sulanmasından dolayıdır. Fazla su sararıp kurumasına sebep olabilir. Fesleğen yaprakları sulanmaz, bitkinin dibinden toprağından su verilmesi yeterli olacaktır.

Fesleğen saksısının toprağının zenginleştirilmiş olarak bulunması, toprağın drenajı önemli olduğu için saksının en alt kısmına çakıl taşları konulmasının önemi olduğu bir diğer gerçektir. Çakıl taşlarının yerine Antep fıstığı kabuğu veya ceviz kabuğu da konulabilir. Humuslu toprak dikerek; üzerine fesleğenin tohum halinde ekimi yapıldıktan sonra sulanması önemlidir. Sezonunun ilk sürgünü makas yardımıyla kesilir. Fesleğen bitkisi tek başına edilebileceği gibi diğer yeşillikle ile uyum içerisinde yaşar.

" } ] }