{ "title": "Fesleğen", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/feslegen.jpg", "date": "19.01.2024 15:43:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasında ocimum türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Yetiştiğinde genellikle boyu 20-60 cm'ye kadar olur. Fesleğenin anavatanı Güney Asya bölgesidir. Ülkemizde de ılıman iklimin hüküm sürdüğü kıyı bölgelerde yetiştirilir. Bitkinin gövdesindeki renk tonu yeşilden kırmızıya kadar gider. Tohumları da koyu kahve renkte ve göz yaşı biçiminde olur. Yaz sonu geldiğinde çiçek açar. Çiçekleri de beyaz, pembe ve sarımsı renk tonlarında olur.

Fesleğen hem taze olarak kullanılabilir hem de kurutulmuş olarak kullanılır. Özellikle yöresel yemek tariflerinde fesleğenin çok fazla kullanıldığını görürüz. Kendine has bir aroması olduğundan, pek çok kişi tarafından sevilir. Ayrıca fesleğenin şifalı özellikleri de bulunmaktadır. Fesleğenin yetiştirildiği yerlerde, her evde bir saksının içinde fesleğen görebilirsiniz. Çünkü sivrisinekleri de uzaklaştıran bir etkisi vardır. Kokusu insanlarda sakinleştirici etkiye yol açar. Vücuttaki ağrılara, eklem hastalıklarına ve bronşite iyi gelir. Fesleğen yetiştirmek için, ışığın iyi olması yeterlidir. Hızla büyüyen bir bitki olduğundan, hemen yapraklarını toplayıp kullanabilirsiniz. Eğer kurutmak isterseniz, 30-35 derecelik bir sıcaklık yeterlidir. Fesleğeni evinizde saksıda yetiştirmek isterseniz, Mart ayı bunun için uygundur. Fesleğen güneşi seven, soğuktan hoşlanmayan bir bitkidir. Bu nedenle ekim zamanı buna göre ayarlanmalıdır.

Fesleğen faydaları nelerdir?

Fesleğen hem yaprakları hem özsuyu hem de tohumlarıyla farklı yararlı etkilere neden olur. Bunlar uygun şekilde kullanıldığında yararlı etkilerinden faydalanılabilir.

Fesleğenin yapraklarının faydaları nelerdir?
Fesleğenin tohumlarının faydaları nelerdir?
Fesleğenin özsuyunun faydaları nelerdir?
Fesleğen nasıl kullanılır?

25-30 gram kadar fesleğen yaprağı cezveye konulan 4 su bardağı sıcak suyun içinde 10 dakika kadar demlenir. Bu karışımdan günde 2-3 bardak içilebilir. Fesleğen tohumlarını ise kaynamış suda 20 dakika kadar demleyerek, gün içinde 2 defa içilebilir. Bunu böcek ve sinek sokmalarında da kullanabilirsiniz. Fesleğenin özsuyunu çıkarabilmek içinde, yıkanmış fesleğeni blenderden geçirerek kullanabilirsiniz. Ancak tüm bitkilerde olduğu gibi, fesleğen kullanırken de bir uzmandan destek almalısınız. Hamle kadınlar, emziren kadınlar, çocuklar ve özellikle sürekli olarak ilaç kullanan kişiler buna dikkat etmelidir.
" } ] }