{ "title": "Mor Fesleğen", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/mor-feslegen.jpg", "date": "19.01.2024 05:25:38", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Mor Fesleğen, tropik ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mor fesleğenin ana vatanı olarak, Hindistan bilinir Güney Asya ülkelerinin çoğunda yetişmekte olan mor fesleğen. Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan bir bitkidir. Mor fesleğen (Reyhan) adıyla da tanınan ve çok hafif lezzeti olan son derece güzel aromaya sahip bitkidir. Geniş yapraklı olarak bilinen mor fesleğen evde, bahçe de hatta terasınızda rahatça yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Bitkiler familyasında kokusuna çok az rastlanan mor fesleğen çiçeklendiğinde tadı baharatı ve eşsiz kokusu güzel görüntüsü ile diğer bitkileri kıskandıran güzellikte bitkidir mor fesleğen. Mor fesleğen derin ve iri yaprakları sayesinde tabak sunumları için son derece gösterişlidir. Özellikle salatalarda, makarnada, çorbalarda, tavuk, et ve balık yemeklerinde kullanılan hoş bir bitkidir. Kullanılan yemeklere mor fesleğen rengi ile değişik pembemsi bir renk katar.

Mor Fesleğen Ekimi ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Mor fesleğen ekilecek toprağın iyi hazırlanması verim kalitesi yönünden önemlidir. Mor fesleğen toprakları hastalık ve yabancı tohum maddesi bulunmayan iyi hazırlanmış topraklara ekilmeli ve ekim sırasında mor fesleğen tohumunu büyüklüğü yani boyunun 4 katı kadar toprak derinliğine ekilmelidir. Mor fesleğen bitkisi suyu çok sevdiğinden ekiminden sonra günlük bol sulanmalıdır. Günlük sulanan mor fesleğenler en az 20 derece sıcakta nemli toprakta hemen çimlenecektir. Mor fesleğen çimlenme zamanında toprağının devamlı nemli kalmasını sever. Mor fesleğeni aydınlık bir ortamda direk güneş almayan yerde bekletilmeli nem oranını artırmak için çimlenme olana kadar bitki üzerine naylon geçirilmesi ve günlük naylonun açılarak havalandırılması ve toprak neminin kontrol altında tutulması önemlidir. Çimlenme gözüktüğü esnada naylon çıkarılmalıdır.

Mor fesleğen çimlenmesi normal şartlarda 10 gün içerisinde gerçekleşir. Bol ışık ve güneş alan yerlerde yetiştirilmesi ürün kalitesi yönünden iyi olacaktır. Mor fesleğenin kendine özgü kokusu böcek ve haşereleri kendinden uzak tutmak için etkili silahıdır. Mor fesleğen susuz kaldığı zaman yapraklarını indirerek size şekli ve görüntüsü ile hemen bildirecektir toprağının üstü kurumaya başladığı anda hemen sulanmalıdır. Mor fesleğen hayvan gübresi ve organik gübrelerle toprağı desteklenirse ürünün bol hasat vermesi sağlanır. Mor fesleğen günlük güneş alması yapraklarının sağlıklı canlı gelişmesi ve tadının ve baharatını alması için önemlidir. Mor fesleğen kendine özel korunma mekanizması sayesinde yaprak haşerelerinden kendini korumaktadır bunun için kimyasal ilaçlara gereksinim duymaz. Organik domates ve biber yetiştirmek için mor fesleğeni bu fidelerinin arasına ekebilirsiniz. Mor fesleğeni hasat zamanında alt kısmında toprağa yakın yerinde iki yaprak bırakarak hasat edilebilir. Bu şekil hasat yapılması mor fesleğenin güçlenmesi ve yeni sürgünlerinde dallanmalar olmasını sağlayacaktır.
" } ] }