{ "title": "Saksıda Fesleğen", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/Saksida-Feslegen-33.jpg", "date": "19.01.2024 01:30:03", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Saksıda fesleğen, birçok kişinin evinde beslediği doğal parfüm etkili bir çiçektir. Son derece etkili kokusuyla bulunduğu ortama güzel kokular saçan fesleğen çiçeği, bazı insanlar tarafından salata malzemesi olarak da kullanılabilmektedir. Fesleğenin saksıda yetişmesi nedeniyle birçok kişi evlerinde bu mükemmel çiçekleri bulundurmaktadır. Özellikle mutfakta bulunan fesleğen çiçekleri mutfağınızın çok daha güzel kokmasına neden olmaktadır. Saksıda fesleğen bitkisinin beslenmesi ve tüketilmesi durumunda son derece olumlu faydalar görülebilmektedir. Fakat günümüzde insanların yetiştirdiği saksıda fesleğen çiçeği tüketilmek amacıyla yetiştirilmemektedir. Bu bitki eğer saksıda yetiştiriliyorsa çok büyük bir ihtimalle kokusu ve güzelliği nedeniyle yetiştirilmektedir. Saksıda fesleğen, aslında insanların küçük ayrıntılardan bile zevk almalarının bir göstergesidir. Normalde basit bir çiçek olan bu bitki, göstermiş olduğu etkisiyle insanlara kendisini sevdirmektedir. Bu bitki özellikle ülkemizde Akdeniz Bölgesinde yetiştiği için bu bölgelerde saksıda fesleğen yetiştirilmesi çok daha yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Saksıda fesleğen ilk zamanlarda tek dal olarak dikilse bile daha sonraki dönemlerde tohumlarını dibine döker ve hızlı bir şekilde yayılma gösterir. Bu nedenle tek bir fesleğen tohumu bile saksıda fesleğen yetiştirilmesi için yeterli olmaktadır. Saksıda fesleğen, özellikle son zamanlarda çok daha fazla görülen bir durumdur. Daha öncelerde insanlar tarafından çok sık bir şekilde yetiştirilen sardunya bitkisinden çok daha fazla yetiştirilmektedir. Özellikle bu bitkinin saksıda yetiştirilmesi nedeniyle cam kenarlarında çok karşılaşılır bir hale gelmiştir. İnsanlar bu bitkiyi daha çok süs olarak değerlendirmektedir.

Saksıda fesleğen bakımı nasıl yapılır?

Saksıda fesleğen yetiştirilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli durum tabi ki saksının bulunduğu bölgedir. Çünkü saksıda fesleğen yetişmesi için bol bol ışık gerekli olacaktır. Bu nedenle birçok insan güzel durmasının yanı sıra ışık görmesi için fesleğeni cam kenarına koymaktadır. Saksıda fesleğen tam olarak yetiştirilebilmesi için günde en az 4 saat kadar sürekli güneş görmesi gerekmektedir. Sizlerde saksıda fesleğen yetiştiriyorsanız kesinlikle günlük olarak güneş görebileceği bir yere koymayı unutmayın.

Saksıda fesleğen yetiştirme durumunda dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de toprak seçimidir. Bazı insanlar fesleğen için aşırı gübre bulunan toprakları kullanmaktadır. Bu topraklar fesleğenin köklerinin yanmasına neden olacağı için gübre oranı dikkatli ayarlanmalıdır. Bunun yanı sıra belirtmek isterim ki fesleğen toprağında sık görülen mantar problemi saksıda fesleğen yetiştirenler için çok ciddi bir sorundur. Direk olarak fesleğenlerin ölmesine neden olan mantarların uzaklaştırılması için su aralıklarını iyi belirlemelisiniz. Son olarak belirtmek isterim ki saksıda beslenen fesleğenin çok büyümesi durumunda üst yapraklardan budama yapabilirsiniz. Yapacağınız yapraklar üzerinde tohum varsa tohumları saksıya dökebilirsiniz. Bu şekilde fesleğen bir diğer dönem daha da fazla olacaktır.

Saksıda fesleğen sulaması

Saksıda fesleğen yetiştiren insanların en çok dikkat etmesi gereken durumlardan biri de sulama aralıklarıdır. Bu bitki birçok zaman su istemeyen bir bitkidir. Bu nedenle sık sık bitkiyi sulamanız bitkinin zarar görmesine neden olacaktır. Bu nedenle en fazla haftada bir kez sulamanız yeterli olacaktır. Fesleğen bitkisi, her nerede yetiştirilirse yetiştirilsin kuraklığı sevmektedir.
" } ] }