{ "title": "Taze Fesleğen", "image": "https://www.feslegen.gen.tr/images/Taze-Feslegen-51.JPG", "date": "20.01.2024 20:52:16", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Taze fesleğen, tüylü bir yapıya sahip olan bitki, 60 santime kadar boylanabilir. Yuvarlak ve oval yaprakları vardır. Bitki beyaz ya da kırmızı çiçek açar. Çok yıllık otsu bir bitkidir ve aromatik bir tada sahiptir. Taze fesleğen farklı sos ve et yemeklerine lezzet katmak için mutfaklarda yaygın şekilde kullanılmaktadır. Taze fesleğen geleneksel tıpta da birçok hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle mide ağrısı ve gastrit için yaygın şekilde faydalarından yararlanılan taze fesleğen, antiseptik bir bitki olarak da bilinmektedir. Fesleğen sağlık için taze yapraklarından çay hazırlanarak kullanılabilir. Fesleğen çay şeklinde hazırlanıp tüketildiğinde vücut için faydalı güçlü besinler sunar. Folik asit, demir, kalsiyum, selenyum, A ve E vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Antioksidan bakımından da mükemmel bir kaynak olan taze fesleğenin faydalarından yararlanmak için çay olarak içilebilir.

Taze fesleğen faydaları nelerdir?

Fesleğen çay olarak demlenip içilirse öksürük, soğuk algınlığı, astım gibi üst solunum yoluna bağlı gelişen hastalıklara karşı iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etki sağlar. Balgam söktürücü etkisinden dolayı yaygın şekilde kullanılmaktadır. Solunum yolu alerjileri ve iltihaplarına karşı da iyi gelir.

Taze fesleğen kullanılarak hazırlanan çay, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. İçeriğinde bol miktarda magnezyum barındırır. Kan damarlarının aktif ve düzenli şekilde çalışmasını sağlar. Bu özelliği damarlarda kolesterol birikimini engeller. Taze fesleğen içeriğinde bulunan antioksidanlar serbest radikallerin vereceği zararları minimuma indirir. Düzenli kullanıldığında kolesterolü kontrol eder.

Taze fesleğen, strese karşı faydalıdır. Stres nedeniyle vücutta oluşan olumsuzlukları gidermek için fesleğen çay şeklinde hazırlanarak düzenli içilebilir. Stresle baş edebilmek için mükemmel bir tercihtir.

Taze fesleğen, ülser tedavisinde kullanılabilir. H. Pylori adlı bakteri üzerinde olumlu etkiler vardır. Fesleğen içinde bulunan organik yağlar ülsere karşı koruyucu etki sağlar ve ülserin yayılmasını önler.

Kanserle mücadele etmek için fesleğenden yararlanılabilir. Radyasyon sebebiyle meydana gelen kanser ve tümöre karşı vücudu koruyucu etkisi bulunmaktadır. Akciğer kanserini engelleyecek antioksidanlar bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Taze fesleğen diyabet için düzenli kullanılabilir. Fesleğen çay şeklinde hazırlanıp düzenli tüketildiğinde diyabet tedavisinde başarılı olur. Diyabetlilerde kan şekerini azaltır. Diyabet tedavisi içinde alternatif bir bitkidir.

Artrit ağrıları için fesleğenden yararlanılabilir. Artrit ağrılarına karşı doğal ve bitkisel tedavi arayanlar taze fesleğenden yararlanabilir. Artrit için çay olarak demlenip günlük içildiğinde ağrıların hafiflemesini sağlar.

Taze fesleğen bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller doğal yollardan bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Beraberinde vücudu birçok kronik hastalığa karşı koruyucu etkisi vardır.

Böbrek taşlarının oluşumunu engeller, oluşan taşların erimesine yardımcı olur. Diüretik etkisiyle doğal detoks arayanlar fesleğen kullanabilir. İdrar yolu ve böbrekleri temizlemek amacıyla fesleğen suyu balla tatlandırılarak içilebilir.

Taze fesleğen cilt sağlığı içinde faydalı bir bitkidir. Cildin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini karşılamak için fesleğenden yararlanılabilir. Vücuttan toksin ve zararlı atıkların atılmasını kolaylaştırır. Cildi enfeksiyon hastalıklarına karşı korur. Yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Ciltte oluşan kırışıklıklara ve çizgilere yol açan serbest radikallerle mücadele etme oranını arttırır.

Taze fesleğen kilo vermek için kullanılabilir. Uygun bir diyet ve egzersiz ile birleştirilen taze fesleğen çayı kilo vermeyi kolaylaştırır. Yağ yakımını hızlandırarak kilo verme sürecini kısaltır.

Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Fesleğen çayı sindirimin daha kolay olmasına yardımcı olur. Özellikle yemeklerden sonra taze fesleğenden hazırlanan bir fincan çay içildiğinde hazımsızlık, gaz gibi problemler yaşanmaz.

Taze fesleğen çayı nasıl yapılır?

3 adet yıkanmış taze fesleğen yaprağı, 1 bardak kaynatılmış suya eklenir ve 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. İçileceği zaman içine bal ve limon katılarak tatlandırılır. Eğer fesleğen çayı soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklar için hazırlanacaksa hazırlanan çayın içine, zencefil, tarçın ve bir tane karanfil eklenerek içilebilir.

" } ] }