feslegen.gen.tr
fesleğen

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Fesleğen Baharatı

Fesleğen Baharatı, Fesleğenin Ana vatanı Güney Asya'dır. Akdeniz iklimini de kendi içinde bulunduran Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde sıkça yetiştirilir. Fesleğen Akdeniz'in Vazgeçilmez baharatıdır. Bu baharat sadece Türk mutfağında değil İtalyan ve Fransız mutfaklarında da kullanılır. Eski Mısırlılar, Yunanlılar fesleğeni çeşitli amaç için kullanmışlardır. Romalılar için o aşkın simgesiydi.  
 
Evimizde küçük saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirebileceğimiz fesleğenin diğer adı reyhandır. Yapraklarına dokunduğunuz anda elinizde çok hoş bir koku bırakır. Özellikle ege köylerinde misafirlerin önüne konan 'hoş geldin' çiçeğidir.

Fesleğen baharatı hangi yemeklerde kullanılır?

Genellikle domates soslu ve salçalı yemeklere oldukça yakışır.  Taze ya da kuru yapraklar nane gibi et, balık ve salatalara, başka kimi yemeklere eklenir. Salatalarda, kabak, enginar, bezelye, patates, dolma aklınıza gelebilecek bir çok yemekte ayrıca makarna baharatı (örneğin pesto susu) olarak pizza baharatı olarak kullanılabilir.
Fesleğen Baharatı


Fesleğen Baharatı nasıl kullanılır?

Fesleğenin yapraklı olan dalları baharat olarak kullanılmaktadır. Fesleğenin hoş kokusu başka hiç bir baharat benzemez. Fesleğenin tamamlayıcısı sarımsaktır. Sarımsağın keskin kokusunu bastırarak mükemmel bir tat oluşturur. Taze yapraklar gerektikçe genç sürgünlerle birlikte koparılır. Fesleğen baharatı oldukça güzel bir koku ve tat bırakır her kullandığınız yiyecekte. Fesleğen baharatı hem taze hem de kurutularak kullanılabilir. Pişmiş ya da pişmemiş yemeklerin içine atabilirsiniz. Ancak bana sorarsanız yemekler pişmeden fesleğen baharatını atmayın çünkü hem keskin kokusunu hem de tadını yitiriyor. Bu yüzden yemeklere son anda katılması tavsiye edilir. Eğer kurutulmamış taze olarak kullanacaksınız bıçakla doğramayın kararır, elle parçalamanız daha uygun olacaktır. Ayrıca fesleğen kokusuyla tahtakurusu ve sivrisinek gibi zararlı canlıları uzak tutar.

Yayınlanma Tarihi : 30.09.2016 17:04:38

Fesleğen Baharatı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Fesleğen Baharatı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fesleğen Bitkisi

Fesleğen bitkisi,, tek yıllık hayatları olan ve ılıman yerlerde yetişen güzel ve keskin kokulu bir bitki çeşididir. Fesleğen bitkisinin boyu yaklaşık olarak yirmi yada altmış santim arasında değişiklik göstermektedir. Açık yeşil,...

Fesleğen Kremi

Fesleğen Kremi; shea yağı içerir. Fesleğen kremi içerisinde bulunan eugenol ilem anestezik etki sağlamaktadır  Ayrıca fesleğen içerisinde kafur ve thymol denilen bileşikler sayesinde kaşıntıya karşı etkilidir Fesleğen kremi hem el...

Fesleğen Soslu Makarna

Fesleğen soslu makarna, Makarna birçoğumuzun severek yediği  karbonhidrat ağırlıklı bir besindir. Birçok diyetisyen makarnanın kilo yaptığını belirtse de makarna yemekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Makarna çoğu zaman kurtarıcı bir...

Fesleğen Dikimi

Fesleğen Dikimi: Fesleğen ballıbabagiller familyasından tek yıllık genellikle ılıman bölgelerde yaşayan bir bitki türüdür. Fesleğenlerin yetişkinlerinde boy genellikle 20 ile 60 cm arasında olur. Renkleri açık yeşilden koyu yeş...

Fesleğen Çayı

Fesleğen çayı, Uzun yıllardır bahçelerimizde balkonlarımızda süs bitkisi olarak yetiştirdiğimiz fesleğeni son yıllarda yemeklerimize çeşni olarak ta kullanılmaktadır. Fesleğenin mis kokusu ve enfes aroması sayesinde hayatımızın bi...

Fesleğen Nasıl Bakılır

fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle salatada ve soslarda ve çorbalarda tercih edilir. Dünya üzerinde fesleğen ba...

Fesleğen Otu

Fesleğen Otu, Fesleğen; Ballıbabagiller familyasından olup, yerli değildir süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türkiye'de yetiştiği yerler ise ılıman bölgeler başta olmak üzere, sıcak ve kuru yerlerdir. Haziran, eylül ayları arasında...

Fesleğen Ağacı

Fesleğen Ağacı, latince adı Ocimum basilicum olan, ballıbabagiller Lamiaceae familyasında yer alan tek yıllık ve genelde ılıman bölgelerde yetişen bir tür bitkidir.Tarımı yemeklerde kullanılmak üzere yapılan fesleğen ağacının köke...

Saksıda Fesleğen

Saksıda fesleğen, birçok kişinin evinde beslediği doğal parfüm etkili bir çiçektir. Son derece etkili kokusuyla bulunduğu ortama güzel kokular saçan fesleğen çiçeği, bazı insanlar tarafından salata malzemesi olarak da kullanılabil...

Fesleğen Sos

Fesleğen Sos, Birçok restoranlarda ve hatta kafelerde bile yediğimiz yemekler müthiş soslar ilave edilerek lezzetlendirilir. Domates, kekik, kimyon ve mantar sosu gibi fesleğen sosu da yemeklere katıldığında yemeklerin lezzetine l...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fesleğen, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018