Fesleğen Çayı
Fesleğen çayı, Uzun yıllardır bahçelerimizde balkonlarımızda süs bitkisi olarak yetiştirdiğimiz fesleğeni son yıllarda yemeklerimize çeşni olarak da kullanılmaktadır. Fesleğenin mis kokusu ve enfes aroması sayesinde hayatımızın birçok alanında yer almaktadır. Örneğin yazın sivri sineklerden korunmak için yatak adalarımızda küçük bir saksı içerisinde fesleğen bulundurmak gibi.
Fesleğeni salatalarda, yemeklerde hatta kompostolar da bile aroması için kullandığımız gibi sadece fesleğen çayı da hazırlayıp tüketebiliriz. Fesleğen çayının insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Fesleğen bitkisinin ferahlatıcı özelliğinden dolayı birçok alanda kullanılmaktadır. Örneğin kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır. Sabun, şampuan, kremler parfümler ve çeşitli losyonlar da fesleğen kullanılmaktadır. Fakat son zamanlarda fesleğenin en çok kullanım şekli çay olaraktır. Fesleğen çayı yaklaşan sıcak yaz aylarında iyi bir ferahlatıcı görevini alacaktır.
Fesleğen çayının insan sağlığına faydaları nelerdir?
Nane ailesinden olan fesleğen tam bir antioksidandır. Ayrıca K vitamini, demir ve kalsiyum yönünden de oldukça zengin bir bitkidir. Günlük ihtiyacımız olan A, C, K vitaminlerini ve magnezyum, kalsiyum ihtiyacımızı fesleğen çayı içerek karşılayabiliriz. Ayrıca fesleğen çayı sindirimi kolaylaştırıp bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Astım, diyabet gibi hastalıkların tedavisinde de fesleğen çayı yardımcı olacaktır. Fesleğen çayı stresi azaltır ve sakinleştirici özelliği vardır.
Ayrıca sindirimi kolaylaştırdığı gibi mide ağrısı gibi sorunları da ortadan kaldırır. Çayın hazımsızlığa iyi geldiği gibi ishal sorununa da iyi gelmektedir. Ayrıca uyku problemi çeken kişiler için de iyi bir uyku ilacıdır. Fesleğenin çaya verdiği enfes aroma ve mis kokusu sayesinde kişinin sinirleri yatışır uyuması daha kolay olur. Ayrıca ağız içerisinde oluşan yaraları tedavi ederken ağız kokusunu da ortadan kaldırır. Birçok derde dava bu mucizevi fesleğen çayını düzenli olarak tüketildiği taktirde olumlu sonuçlar almak mümkündür.
Fesleğen çayı nasıl yapılır?
Fesleğen çayı hazırlamak için öncelikle taze fesleğen kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Taze fesleğen bulamadığınız taktirde kurutulmuş fesleğende kullanabilirsiniz. 2 su bardağı suyu cezveye koyup ocakta kaynatın daha sonra iki yemek kaşığını tepeleme dolduracak şekilde fesleğenleri kaynayan suya bırakın. Ocağı kapatıp yaklaşık beş dakika bekledikten sonra süzüp ılık olarak tüketebilirsiniz yaz aylarında soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Fesleğen çayını demlerken fesleğenleri bıçak veya rende kullanmadan elinizle kopartıp cezveye atmanız daha sağlıklı olacaktır. Taze fesleğen bulamadınız ve kuru fesleğenle çay demlemek istiyorsanız aynı şekilde suyu kaynatıp suyu ocaktan aldıktan sonra 2 yemek kaşığı fesleğeni ekleyerek 10 dakika bekleyip süzün daha sonra tüketebilirsiniz. Dilerseniz bir dilim limon ekleyerek de tüketebilirsiniz. Şifa olsun.
Not. Fesleğenin kendisini ve fesleğen çayını kanser hastalarının tüketmeleri tavsiye edilmemektedir. Ayrıca gün içerisinde bir bardak fesleğen çayının kullanımı da doğru görülmemektedir. Hamile ve emziren annelerin fesleğen çayı tüketmeleri de sakıncalıdır.
21.01.2024 06:40:55
Fesleğen Çayı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|