Fesleğen Çayı

Fesleğen çayı, Uzun yıllardır bahçelerimizde balkonlarımızda süs bitkisi olarak yetiştirdiğimiz fesleğeni son yıllarda yemeklerimize çeşni olarak da kullanılmaktadır. Fesleğenin mis kokusu ve enfes aroması sayesinde hayatımızın birçok alanında yer almaktadır. Örneğin yazın sivri sineklerden korunmak için yatak adalarımızda küçük bir saksı içerisinde fesleğen bulundurmak gibi.
Fesleğeni salatalarda, yemeklerde hatta kompostolar da bile aroması için kullandığımız gibi sadece fesleğen çayı da hazırlayıp tüketebiliriz. Fesleğen çayının insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Fesleğen bitkisinin ferahlatıcı özelliğinden dolayı birçok alanda kullanılmaktadır. Örneğin kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır. Sabun, şampuan, kremler parfümler ve çeşitli losyonlar da fesleğen kullanılmaktadır. Fakat son zamanlarda fesleğenin en çok kullanım şekli çay olaraktır. Fesleğen çayı yaklaşan sıcak yaz aylarında iyi bir ferahlatıcı görevini alacaktır.

Fesleğen çayının insan sağlığına faydaları nelerdir?


Nane ailesinden olan fesleğen tam bir antioksidandır. Ayrıca K vitamini, demir ve kalsiyum yönünden de oldukça zengin bir bitkidir. Günlük ihtiyacımız olan A, C, K vitaminlerini ve magnezyum, kalsiyum ihtiyacımızı fesleğen çayı içerek karşılayabiliriz. Ayrıca fesleğen çayı sindirimi kolaylaştırıp bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Astım, diyabet gibi hastalıkların tedavisinde de fesleğen çayı yardımcı olacaktır. Fesleğen çayı stresi azaltır ve sakinleştirici özelliği vardır.
Ayrıca sindirimi kolaylaştırdığı gibi mide ağrısı gibi sorunları da ortadan kaldırır. Çayın hazımsızlığa iyi geldiği gibi ishal sorununa da iyi gelmektedir. Ayrıca uyku problemi çeken kişiler için de iyi bir uyku ilacıdır. Fesleğenin çaya verdiği enfes aroma ve mis kokusu sayesinde kişinin sinirleri yatışır uyuması daha kolay olur. Ayrıca ağız içerisinde oluşan yaraları tedavi ederken ağız kokusunu da ortadan kaldırır. Birçok derde dava bu mucizevi fesleğen çayını düzenli olarak tüketildiği taktirde olumlu sonuçlar almak mümkündür.

Fesleğen çayı nasıl yapılır?


Fesleğen çayı hazırlamak için öncelikle taze fesleğen kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Taze fesleğen bulamadığınız taktirde kurutulmuş fesleğende kullanabilirsiniz. 2 su bardağı suyu cezveye koyup ocakta kaynatın daha sonra iki yemek kaşığını tepeleme dolduracak şekilde fesleğenleri kaynayan suya bırakın. Ocağı kapatıp yaklaşık beş dakika bekledikten sonra süzüp ılık olarak tüketebilirsiniz yaz aylarında soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Fesleğen çayını demlerken fesleğenleri bıçak veya rende kullanmadan elinizle kopartıp cezveye atmanız daha sağlıklı olacaktır. Taze fesleğen bulamadınız ve kuru fesleğenle çay demlemek istiyorsanız aynı şekilde suyu kaynatıp suyu ocaktan aldıktan sonra 2 yemek kaşığı fesleğeni ekleyerek 10 dakika bekleyip süzün daha sonra tüketebilirsiniz. Dilerseniz bir dilim limon ekleyerek de tüketebilirsiniz. Şifa olsun.

Not. Fesleğenin kendisini ve fesleğen çayını kanser hastalarının tüketmeleri tavsiye edilmemektedir. Ayrıca gün içerisinde bir bardak fesleğen çayının kullanımı da doğru görülmemektedir. Hamile ve emziren annelerin fesleğen çayı tüketmeleri de sakıncalıdır.
21.01.2024 06:40:55
Fesleğen Çayı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fesleğen Çayı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fesleğen Çayı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fesleğen Ekimi

Fesleğen Ekimi, Fesleğen evlerde sevilerek kullanılan yeşilliklerden biridir. Fesleğen çeşitleri sıcak güneşli yerleri seven bol su ihtiyacı duyan bir bitkid...
Devamını Oku

Fesleğen Çiçeği

Fesleğen Çiçeği, Birçok kişinin evinde, balkonunda ya da bahçesinde yetiştirdiği fesleğen çiçeğinin hoş kokusunu sevmeyen yoktur herhalde. Mis gibi kokusuyla...
Devamını Oku

Fesleğen Bakımı

Fesleğen Bakımı: Fesleğen ballıbabagiller familyasında hoş kokusu olan bitkidir. Fesleğenin Ana Vatanı Güney Asya olarak bilinmektedir. Fesleğen ülkemiz...
Devamını Oku

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen yetiştirmek, Fesleğen bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekânda kullanılan süs bitkileri arasında yer alır. Ayrıca yemeklere, salataların üzerine...
Devamını Oku

Kuru Fesleğen

Kuru Fesleğen, En çok Akdeniz Bölgesi'nde mutfaklarda tüketilen ve yapılan yemeklere ayrı bir aroma katan fesleğen, sağlığa oldukça faydası olan bir bitkidir...
Devamını Oku

Fesleğen Çeşitleri

Fesleğen çeşitleri, Evlerimizin bahçelerinde güzel kokması için kullandığımız, aynı zamanda sinek kovucu özelliğinin olması ve yemeklerde, salatalarda ve sos...
Devamını Oku

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna, makarna herkesin sevdiği bir yemektir. Genç kızların birçoğunun ilk öğrendiği yemek türüdür. Üniversite öğrencilerinin veli n...
Devamını Oku

Fesleğen Soslu Tavuk

Fesleğen soslu tavuk, Tavuk protein açısından oldukça zengin bir besindir. Yediden yetmişe birçok kişi tavuğu severek tüketmektedir. Tavuk pişirmenin birçok ...
Devamını Oku

Mor Fesleğen

Mor Fesleğen, tropik ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mor fesleğenin ana vatanı olarak, Hindistan bilinir Güney Asya ülkelerinin çoğunda yetişmekte ol...
Devamını Oku

Fesleğen Kokusu

Fesleğen Kokusu, bu bitki ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmesine rağmen genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesi kıyılarında yetişmektedir. Bir diğer ad...
Devamını Oku

Taze Fesleğen

Taze fesleğen, tüylü bir yapıya sahip olan bitki, 60 santime kadar boylanabilir. Yuvarlak ve oval yaprakları vardır. Bitki beyaz ya da kırmızı çiçek aça...
Devamını Oku

Fesleğen Şerbeti

Fesleğen Şerbeti, çoğunlukla bu şerbet reyhan şerbeti olarak bilinmektedir. Ancak pek çok kişi bu şerbeti belki de ilk defa duymuş olabilir. Hatta şaşırmış b...
Devamını Oku

Fesleğen

Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasında ocimum türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Yetiştiğinde genellikle boyu 20-60 cm'ye...
Devamını Oku

Fesleğen Baharatı

Fesleğen Baharatı, Fesleğenin Ana vatanı Güney Asya'dır. Akdeniz iklimini de kendi içinde bulunduran Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde sıkça ...
Devamını Oku

Fesleğenin Cilde Faydaları

Fesleğenin cilde faydaları, sağlıklı bir cildin işaretleri aralarında cildin pürüzsüz, parlak ve ışıltılı görünmesi vardır. Cildin belli sebeplerle pürü...
Devamını Oku

Fesleğen Mantarı

Fesleğen Mantarı, Fesleğen mantarının bilimsel ismi botelus edulis'tir. Çörek mantarı, kuzu mantarı ve ayı mantarı olarak da bilinen fesleğen mantarına ...
Devamını Oku

Fesleğen Kurusu

Fesleğen kurusu, Dünyada doğada bulunan milyonlarca bitkilerden bir tanesi olan fesleğen diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bilinçli bir şekilde kullanıldığınd...
Devamını Oku

Fesleğen Tohumu

Fesleğen Tohumu, Fesleğen güzel kokusuyla hem bahçelerimizde hem balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz ballıbabagiller familyasında gelen bir bitki türüd...
Devamını Oku

Fesleğen Nasıl Bakılır

fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle sal...
Devamını Oku

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen Yaprağı, Fesleğen Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişir. Ama çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Fes...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fesleğen Ekimi
Fesleğen Çiçeği
Fesleğen Bakımı
Fesleğen Yetiştirmek
Kuru Fesleğen
Son Forum Konuları
Fesleğen Krem
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024