Fesleğen Ekimi Fesleğen, evlerde sevilerek kullanılan aromatik bir bitkidir. Fesleğen çeşitleri, sıcak ve güneşli yerleri seven, bol su ihtiyacı duyan bitkilerdir. Salatalarda kullanılan fesleğen, güzel aroması sayesinde tatlandırıcı olarak da tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra fesleğen, eklem ağrıları, romatizma ve bronşit gibi sağlık sorunlarına da iyi gelen bir bitkidir. Sakinleştirici özelliği ve sinek kovucu etkisi ile de bilinir. Fesleğenin diğer adı reyhan olarak da geçer ve çiçekleri sarı, beyaz ve pembe renklerde olabilir. Fesleğen Ekimi Fesleğen ekimi, iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir: saksıda ve bahçede. Saksıda ekim için Mart ayları tercih edilmelidir. Bahçeye ekim yapılacaksa tohumlar Mayıs ayında ekilmelidir. Her iki ekimde de, fesleğen suyu sevdiğinden bol su ile sulanmalı ve güneş ışığını bol alan yerlerde bulunmalıdır. Fesleğenin ekiminde ihtiyaç duyulan en önemli şeyler su ve güneş ışığıdır. Fesleğen, Mart ve Nisan aylarında ekilmelidir. Tınlı ve humus bakımından zengin kumlu topraklarda daha iyi yetişir. Fesleğen ekiminin ilk günlerinde bol sulanmalıdır. Ekim yapılacak alanın yabancı otlardan arındırılmış olması çok önemlidir çünkü fesleğen temiz toprak sever. Ekim öncesi toprağın çiftlik gübresi ile gübrelenmesi ve toprak çapalandıktan sonra ekimin yapılması gerekmektedir. Fesleğen, bu aşamalardan sonra tarlaya mibzerle ekilir. Tarlada sıra aralığı 30-40 cm olmalıdır. Fesleğen ekimi, soğuk olan bölgelerde don olayı tamamen geçtikten sonra yapılmalıdır. Ege Bölgesinde fesleğen ekimi Eylül ayında yapılmalıdır. Kış şartlarının soğuk geçtiği bölgelerde ise mecburen ilkbaharda ekilmelidir. Kış şartlarından dolayı geç ekilen bölgelerde zaman kaybını önlemek adına tarlaya fide şeklinde ekim sonbaharda yapılmaktadır. Bu durumda fideler ilkbaharda alınarak tarlaya 30-35 cm aralıklarla şaşırtılmaktadır. Fesleğen, bol besinli toprak sevdiğinden, zengin topraklara ekim yapılması uygun olacaktır ve ekimin kimyasal gübrelerle güçlendirilmesi gereklidir. Fesleğen Bakımı Fesleğen bitkisi, düzenli bakım gerektiren bir bitkidir. Bitkinin sağlıklı gelişimi için aşağıdaki bakım yöntemleri uygulanmalıdır:
Fesleğenin Hasadı Fesleğen bitkisi, genellikle ekimden yaklaşık 60-70 gün sonra hasat edilmeye hazır hale gelir. Hasat sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:
Fesleğenin Faydaları Fesleğen, sadece lezzeti ile değil, aynı zamanda sağlık açısından sunduğu faydalarla da bilinir. Fesleğenin bazı faydaları şunlardır:
Fesleğen ekimi ve bakımı, doğru yöntemlerle yapıldığında, sağlıklı ve verimli bitkiler elde etmenizi sağlar. Bu nedenle, fesleğen ekimi ve bakımı konusunda özenli ve dikkatli olunmalıdır. |