Fesleğen Kurusu

Fesleğen kurusu, Dünyada doğada bulunan milyonlarca bitkilerden bir tanesi olan fesleğen diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bilinçli bir şekilde kullanıldığında çok besleyici ve faydalı olan bir bitkidir. Ülkemizde pek çok yerde yetişen bu bitki özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde görülmektedir. Ballıbabagiller familyasından olan bu bitki ılıman bir iklim yapısında yetişen bir bitkidir.
Fesleğen bitkisi tek yıllık bir bitki çeşidi olup yaprak ve çiçekleri kurutularak kullanılır. Taze olarak kullanılan fesleğen bitkisinin yapraklarının ucunda uçucu yağlar olduğundan kokusu etraftaki bütün zararlı uçucuları uzak tutmaya yarar.

Fesleğen bitkisi kendine has keskin ve aromatik kokusu ile kuru ya da taze olarak kullanılır ve nanenin kokusu ile yarışır bir bitkidir. İçeriğindeki mineraller ile karın ağrısı, mide asidi gibi sağlık sorunlarına da iyi gelir. Kurutulan fesleğen bitkisinin ayrıca çayı da yapılarak içilebilmektedir. Genellikle kurutulmuş olsa da fesleğen bitkisi mineralleri ısı gördüğünde çok çabuk kaybettiği için yemeklerde en son atılan bir bitkidir.

Fesleğen kurusu nasıl yapılır?


Fesleğen bitkisi gibi kokulu olan bitkilerin topraktan kesilme işlemi esnasında akşam saatleri olması önemlidir. Güneşin öğlen sıcağında kesilir ise kalan köklerin kesilen uçları yanarak yeniden ışkınlaması etkilenebilir. Fesleğen bitkisinin kurutulmadan önce temizlenmesi ve yıkanması gerekir. Suyun öldürmemesi için bir iki saat aralığında güneşte bekletilerek suyunun kurutulması gerekir.
Daha sonrasında ise gölge olan bir yerde kurutmaya bırakılan fesleğen bitkisi toz olmayan ve rüzgâr olmayan bir yerde sıcak ortam içerisinde kurutulmalıdır. Direk güneşte bekletilen yeşil bitkilerde kararmalar meydana gelebilir. Bu durumda o güzel yeşil görüntüsü kaybolur. Fesleğen bitkisinin kurutulma işlemi esnasında dikkat edilecek bir diğer noktada sergisinin bez olmasıdır. Bu sayede sıcaktan dolayı terleme yapmadan istenilen şekilde çürümesi engellenerek kurutulur. Daha sonrasında içerisinde bulunan kalın damarlarını temizlemek için ise iyice kurutulduktan sonra ellerinizi kullanarak yine biz bez içerisine ufalanması gerekir. Daha sonra uzun süre tazeliğini koruması için içi kuru cam kavanozlarda muhafaza edilir. Böylelikle kullanacağız yemeklerde çok uzun süre kullanabilirsiniz. Afiyetle olsun.
19.01.2024 05:04:48
Fesleğen Kurusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fesleğen Kurusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fesleğen Kurusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fesleğen Ekimi

Fesleğen Ekimi, Fesleğen evlerde sevilerek kullanılan yeşilliklerden biridir. Fesleğen çeşitleri sıcak güneşli yerleri seven bol su ihtiyacı duyan bir bitkid...
Devamını Oku

Fesleğen Çiçeği

Fesleğen Çiçeği, Birçok kişinin evinde, balkonunda ya da bahçesinde yetiştirdiği fesleğen çiçeğinin hoş kokusunu sevmeyen yoktur herhalde. Mis gibi kokusuyla...
Devamını Oku

Fesleğen Bakımı

Fesleğen Bakımı: Fesleğen ballıbabagiller familyasında hoş kokusu olan bitkidir. Fesleğenin Ana Vatanı Güney Asya olarak bilinmektedir. Fesleğen ülkemiz...
Devamını Oku

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen yetiştirmek, Fesleğen bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekânda kullanılan süs bitkileri arasında yer alır. Ayrıca yemeklere, salataların üzerine...
Devamını Oku

Kuru Fesleğen

Kuru Fesleğen, En çok Akdeniz Bölgesi'nde mutfaklarda tüketilen ve yapılan yemeklere ayrı bir aroma katan fesleğen, sağlığa oldukça faydası olan bir bitkidir...
Devamını Oku

Fesleğen Çeşitleri

Fesleğen çeşitleri, Evlerimizin bahçelerinde güzel kokması için kullandığımız, aynı zamanda sinek kovucu özelliğinin olması ve yemeklerde, salatalarda ve sos...
Devamını Oku

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna, makarna herkesin sevdiği bir yemektir. Genç kızların birçoğunun ilk öğrendiği yemek türüdür. Üniversite öğrencilerinin veli n...
Devamını Oku

Fesleğen Soslu Tavuk

Fesleğen soslu tavuk, Tavuk protein açısından oldukça zengin bir besindir. Yediden yetmişe birçok kişi tavuğu severek tüketmektedir. Tavuk pişirmenin birçok ...
Devamını Oku

Mor Fesleğen

Mor Fesleğen, tropik ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mor fesleğenin ana vatanı olarak, Hindistan bilinir Güney Asya ülkelerinin çoğunda yetişmekte ol...
Devamını Oku

Fesleğen Kokusu

Fesleğen Kokusu, bu bitki ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmesine rağmen genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesi kıyılarında yetişmektedir. Bir diğer ad...
Devamını Oku

Taze Fesleğen

Taze fesleğen, tüylü bir yapıya sahip olan bitki, 60 santime kadar boylanabilir. Yuvarlak ve oval yaprakları vardır. Bitki beyaz ya da kırmızı çiçek aça...
Devamını Oku

Fesleğen Şerbeti

Fesleğen Şerbeti, çoğunlukla bu şerbet reyhan şerbeti olarak bilinmektedir. Ancak pek çok kişi bu şerbeti belki de ilk defa duymuş olabilir. Hatta şaşırmış b...
Devamını Oku

Fesleğen

Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasında ocimum türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Yetiştiğinde genellikle boyu 20-60 cm'ye...
Devamını Oku

Fesleğen Baharatı

Fesleğen Baharatı, Fesleğenin Ana vatanı Güney Asya'dır. Akdeniz iklimini de kendi içinde bulunduran Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde sıkça ...
Devamını Oku

Fesleğenin Cilde Faydaları

Fesleğenin cilde faydaları, sağlıklı bir cildin işaretleri aralarında cildin pürüzsüz, parlak ve ışıltılı görünmesi vardır. Cildin belli sebeplerle pürü...
Devamını Oku

Fesleğen Mantarı

Fesleğen Mantarı, Fesleğen mantarının bilimsel ismi botelus edulis'tir. Çörek mantarı, kuzu mantarı ve ayı mantarı olarak da bilinen fesleğen mantarına ...
Devamını Oku

Fesleğen Tohumu

Fesleğen Tohumu, Fesleğen güzel kokusuyla hem bahçelerimizde hem balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz ballıbabagiller familyasında gelen bir bitki türüd...
Devamını Oku

Fesleğen Nasıl Bakılır

fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle sal...
Devamını Oku

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen Yaprağı, Fesleğen Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişir. Ama çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Fes...
Devamını Oku

Fesleğen Sosu

Fesleğen Sosu, yapımı oldukça basit bir tariftir. İtalyan mutfağından sofralarımıza gelmiştir. Kullanım alanları çok geniştir. Kızarmış ya da ızgara yapılmış...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fesleğen Ekimi
Fesleğen Çiçeği
Fesleğen Bakımı
Fesleğen Yetiştirmek
Kuru Fesleğen
Son Forum Konuları
Fesleğen Krem
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024