Fesleğen Sosu Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Fesleğen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Sosu

Fesleğen sosu, yapımı oldukça basit ve lezzetli bir tariftir. İtalyan mutfağından sofralarımıza gelmiş olan bu sos, kullanım alanları oldukça geniştir. Kızarmış ya da ızgara yapılmış et yemeklerinde, özellikle de makarnalarda tercih edilir. Ayrıca salatalarda, pizzalarda, sıcak ya da soğuk sandviçlerde ve kahvaltıda kızarmış ekmek üzerinde sürülerek de tüketilebilir. Çeşitli organizasyonlarda fesleğen sosu tek başına kullanılarak da hazırlanabilir. Yapımı oldukça pratik ve kolaydır. Kullanılan malzemelerin az olması, çok kısa sürede hazırlanmasına olanak sağlar. Muhafaza ederken cam kavanozlar tercih edilebilir.

Fesleğen Sosu Malzemeleri

  • 3-4 dal taze fesleğen
  • 6-7 diş iri sarımsak
  • 50 gram çam fıstığı
  • 50 gram parmesan peyniri
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Fesleğen Sosu Nasıl Yapılır?

Fesleğenler saplarıyla birlikte iyice yıkanır ve havlu kâğıt yardımıyla kurutulur. Sarımsakların kabukları soyularak ikiye kesilir. Küçük bir tavada çam fıstıkları rengi değişene kadar kavrulur. Tavaya daha sonra sarımsaklar ilave edilir. Çok kısa bir süre sarımsaklar da kavrulunca tava ocaktan alınır. Kavrulan çam fıstıkları ve sarımsaklar karıştırıcıya alınır. Karıştırıcıya daha sonra zeytinyağı eklenerek malzemeler püre haline getirilmeye başlanır. Fesleğenin sapları ve yaprakları parçalandıktan sonra baharatlar ve parmesan peyniri de karıştırıcıya eklenerek püre haline getirilir. Tüm malzemeler püre haline gelince fesleğen sosu cam kavanozlara alınır. Fesleğen sosu buzdolabında yaklaşık 1 hafta, buzdolabının dondurucu kısmında ise 1-2 ay kadar muhafaza edilebilir.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Fesleğen sosu yapımında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır. Öncelikle fesleğenlerin taze olması, sosun lezzetini doğrudan etkiler. Ayrıca, çam fıstıklarını kavururken dikkatli olunmalı ve yanmamasına özen gösterilmelidir. Parmesan peyniri yerine farklı peynir çeşitleri de kullanılabilir, ancak bu durumda sosun tadı farklılık gösterecektir.

Fesleğen sosunu farklı tariflerde de kullanabilirsiniz. Örneğin, sebzeli makarnalar veya deniz ürünleriyle harika bir uyum sağlar. Ayrıca, sosun içerisine limon suyu ekleyerek taze ve hafif bir aroma elde edebilirsiniz.

Son olarak, fesleğen sosunu hazırladıktan sonra hemen tüketmeyecekseniz, sosun üzerine biraz zeytinyağı ekleyerek hava ile temasını kesebilir ve bu şekilde daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fesleğen Çeşitleri Nelerdir?

Fesleğen Çeşitleri Nelerdir?

Fesleğen Baharatı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fesleğen Baharatı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fesleğen Dikimi Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Dikimi Türleri ve Özellikleri

Mor Fesleğen Türleri ve Özellikleri

Mor Fesleğen Türleri ve Özellikleri

Kuru Fesleğen Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Fesleğen Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Fesleğen Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fesleğen Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Türleri ve Özellikleri

Güncel

Fesleğen Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Kurusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Fesleğen Kurusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Saksıda Fesleğen

Saksıda Fesleğen

Fesleğen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri