Fesleğen Sosu
Fesleğen Sosu, yapımı oldukça basit bir tariftir. İtalyan mutfağından sofralarımıza gelmiştir. Kullanım alanları çok geniştir. Kızarmış ya da ızgara yapılmış et yemeklerinde ve özellikle makarnalarda tercih edilir. Salatalarda ve pizzalarda da sıkça tercih edilir. Ayrıca sıcak ya da soğuk sandviç arasında ve kahvaltıda kızarmış ekmek üzerinde sürülüp de yenilebilir.
Çeşitli organizasyonlarda fesleğen sosu tek başına kullanılarak da hazırlanabilir. Yapımı oldukça pratik ve kolaydır. Kullanılan malzemelerin az olması çok kısa sürede hazırlanmasına olanak sağlar. Muhafaza ederken cam kavanozlar tercih edilebilir.
Fesleğen Sosu Malzemeleri- 3-4 dal fesleğen
- 6-7 diş iri sarımsak
- 50 gram çam fıstığı
- 50 gram parmesan peyniri
- 1 su bardak zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Fesleğen Sosu Nasıl Yapılır?
Fesleğenler saplarıyla birlikte iyice yıkanır ve havlu kâğıt yardımıyla kurutulur. Sarımsakların kabukları soyularak ikiye kesilir. Küçük bir tavada çam fıstıkları rengi değişene kadar kavrulur. Tavaya daha sona sarımsaklar ilave edilir. Çok kısa bir süre sarımsaklar da kavrulunca tava ocaktan alınır. Kavrulan çam fıstıkları ve sarımsaklar karıştırıcıya alınır. Karıştırıcıya daha sonra zeytinyağı eklenerek malzemeler püre haline getirilmeye başlanır. Fesleğenin sapları ve yaprakları parçalandıktan sonra baharatlar ve permasan peyniri de karıştırıcıya eklenerek rondo işlemine yaklaşık 5 dakika daha devam edilir.
Tüm malzemeler püre haline gelince fesleğen sosu cam kavanozlara alınır. Fesleğen sosu buzdolabında yaklaşık 1 hafta buzdolabının dondurucu kısmında ise 1-2 ay kadar muhafaza edilebilir.
19.01.2024 22:54:51
Fesleğen Sosu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|