Fesleğen Çeşitleri

Fesleğen çeşitleri, Evlerimizin bahçelerinde güzel kokması için kullandığımız, aynı zamanda sinek kovucu özelliğinin olması ve yemeklerde, salatalarda ve soslarda kullandığımız ferahlatıcı ve lezzet verici bir bitkidir. Nane kadar kesif semizotu gibi de etli bir yapıya sahip değildir. Birçok çeşidi bulunan fesleğeni ister kurutulmuş, isterseniz de çiğ olarak tüketebilirsiniz.

Fesleğen yetiştirmede dikkat edilecek hususların başında ışığı seven bir bitki olduğundan güneş ışınlarına en az 4 saat maruz kalacak şekilde ekilmeli ve sulama aralıkları ayarlanmalıdır. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile hatta koyu bordo olabilir. Yaprakları yumuşak bir yapıya sahiptir. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi yerleşim ve arazi olarak kışın yoğun geçtiği yerlerde üretimi çok zordur. Genelde fide yetiştiriciliği yapılarak fesleğen üreten soğuk yerler don olaylarından sonra sonbahar aylarında ekim yaparlar.

Fesleğen bitkisinin diğer adı da reyhandır. Yetiştiriciliği zahmetsiz ve kolaydır. Herkesin bahçesinde yetiştirebileceği ve birçok kullanım alanı olması fesleğenin talep yoğunluğunu arttırmaktadır.

Fesleğen çeşitleri

  • Tarçın fesleğen,
  • Baharatlı çalı fesleğen,
  • Opal fesleğen,
  • Karışık tomurcuk fesleğen,
  • Tayland Fesleğen,
  • Afrika mavisi fesleğen,
  • Ceneviz fesleğen,
  • Limon fesleğendir.
Tarçın fesleğen: bu bitki baharatlı tadı keskinleşmeden, yani büyümeden hasat edilir ve mikro fesleğen olarak bilinir.

Baharatlı çalı fesleğen: Yapraklarını gövdeden ayırmadan ve tam olgunlaşmadan kullanılır.

Opal fesleğen: Koyu mor renkte olan bu fesleğen karanfil tadına sahiptir. Genelde tatlı türlerinde sos-şurup ve kokteyller için kullanılır.

Karışık tomurcuk fesleğen: Aromatik ve meyan kökü tadı vardır. Mor renktedir ve genellikle soslarda kullanılır.

Tayland fesleğeni: bu fesleğen çeşidinin birçok türü vardır. Anasonlu bir aroma tadına sahiptir. Bitki ısıtıldığında bile bu tadı kaybolmaz ve kokulu bir sos türü olarak kullanılır.

Afrika mavisi fesleğen: bu fesleğen çeşidimiz et ve tavuk yemeklerinde anasonlu ve baharatlı tadından dolayı sos olarak kullanılır.

Ceneviz fesleğen: Sos için kullanılan bu fesleğenin tadı tatlıdır. Sos için kullanılır ama sosta ki diğer malzemelerin tatlarını bastırmaz ve lezzetine lezzet katar.

Limon fesleğen: Ekşi bir tada sahip olan bu fesleğende soslarda kullanılır ama aynı zamanda balık türleri içinde kullanılır ve eşsiz bir lezzet verir.

Bu bitkinin kullanım yerleri yaprakları dalları ve çiçekleridir. Yapraklarında Uçucu bir yağ taşıyan bitki yaydığı koku sayesinde ortamın havasını değiştirir. Özellikle yaz aylarında etrafta uçuşan sinek ve haşereleri kovma özelliği dokunulduğunda yaydığı kokudur. Ayrıca fesleğen bitkisini piknik yaparken mangala yapraklarını atmak zararlıları yok eder. Fesleğeni ektiğimiz yere domates de ekerseniz kokuları birbirini etkiler ve daha aromatik kokular elde edersiniz.
20.01.2024 05:06:12
Fesleğen Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fesleğen Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fesleğen Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fesleğen Ekimi

Fesleğen Ekimi, Fesleğen evlerde sevilerek kullanılan yeşilliklerden biridir. Fesleğen çeşitleri sıcak güneşli yerleri seven bol su ihtiyacı duyan bir bitkid...
Devamını Oku

Fesleğen Çiçeği

Fesleğen Çiçeği, Birçok kişinin evinde, balkonunda ya da bahçesinde yetiştirdiği fesleğen çiçeğinin hoş kokusunu sevmeyen yoktur herhalde. Mis gibi kokusuyla...
Devamını Oku

Fesleğen Bakımı

Fesleğen Bakımı: Fesleğen ballıbabagiller familyasında hoş kokusu olan bitkidir. Fesleğenin Ana Vatanı Güney Asya olarak bilinmektedir. Fesleğen ülkemiz...
Devamını Oku

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen yetiştirmek, Fesleğen bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekânda kullanılan süs bitkileri arasında yer alır. Ayrıca yemeklere, salataların üzerine...
Devamını Oku

Kuru Fesleğen

Kuru Fesleğen, En çok Akdeniz Bölgesi'nde mutfaklarda tüketilen ve yapılan yemeklere ayrı bir aroma katan fesleğen, sağlığa oldukça faydası olan bir bitkidir...
Devamını Oku

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna, makarna herkesin sevdiği bir yemektir. Genç kızların birçoğunun ilk öğrendiği yemek türüdür. Üniversite öğrencilerinin veli n...
Devamını Oku

Fesleğen Soslu Tavuk

Fesleğen soslu tavuk, Tavuk protein açısından oldukça zengin bir besindir. Yediden yetmişe birçok kişi tavuğu severek tüketmektedir. Tavuk pişirmenin birçok ...
Devamını Oku

Mor Fesleğen

Mor Fesleğen, tropik ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mor fesleğenin ana vatanı olarak, Hindistan bilinir Güney Asya ülkelerinin çoğunda yetişmekte ol...
Devamını Oku

Fesleğen Kokusu

Fesleğen Kokusu, bu bitki ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmesine rağmen genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesi kıyılarında yetişmektedir. Bir diğer ad...
Devamını Oku

Taze Fesleğen

Taze fesleğen, tüylü bir yapıya sahip olan bitki, 60 santime kadar boylanabilir. Yuvarlak ve oval yaprakları vardır. Bitki beyaz ya da kırmızı çiçek aça...
Devamını Oku

Fesleğen Şerbeti

Fesleğen Şerbeti, çoğunlukla bu şerbet reyhan şerbeti olarak bilinmektedir. Ancak pek çok kişi bu şerbeti belki de ilk defa duymuş olabilir. Hatta şaşırmış b...
Devamını Oku

Fesleğen

Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasında ocimum türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Yetiştiğinde genellikle boyu 20-60 cm'ye...
Devamını Oku

Fesleğen Baharatı

Fesleğen Baharatı, Fesleğenin Ana vatanı Güney Asya'dır. Akdeniz iklimini de kendi içinde bulunduran Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde sıkça ...
Devamını Oku

Fesleğenin Cilde Faydaları

Fesleğenin cilde faydaları, sağlıklı bir cildin işaretleri aralarında cildin pürüzsüz, parlak ve ışıltılı görünmesi vardır. Cildin belli sebeplerle pürü...
Devamını Oku

Fesleğen Mantarı

Fesleğen Mantarı, Fesleğen mantarının bilimsel ismi botelus edulis'tir. Çörek mantarı, kuzu mantarı ve ayı mantarı olarak da bilinen fesleğen mantarına ...
Devamını Oku

Fesleğen Kurusu

Fesleğen kurusu, Dünyada doğada bulunan milyonlarca bitkilerden bir tanesi olan fesleğen diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bilinçli bir şekilde kullanıldığınd...
Devamını Oku

Fesleğen Tohumu

Fesleğen Tohumu, Fesleğen güzel kokusuyla hem bahçelerimizde hem balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz ballıbabagiller familyasında gelen bir bitki türüd...
Devamını Oku

Fesleğen Nasıl Bakılır

fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle sal...
Devamını Oku

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen Yaprağı, Fesleğen Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişir. Ama çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Fes...
Devamını Oku

Fesleğen Sosu

Fesleğen Sosu, yapımı oldukça basit bir tariftir. İtalyan mutfağından sofralarımıza gelmiştir. Kullanım alanları çok geniştir. Kızarmış ya da ızgara yapılmış...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fesleğen Ekimi
Fesleğen Çiçeği
Fesleğen Bakımı
Fesleğen Yetiştirmek
Kuru Fesleğen
Son Forum Konuları
Fesleğen Krem
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024