Fesleğen Mantarı

Fesleğen Mantarı, Fesleğen mantarının bilimsel ismi botelus edulis'tir. Çörek mantarı, kuzu mantarı ve ayı mantarı olarak da bilinen fesleğen mantarına feslek de denilmektedir. Mantarlar içinde en fazla sevilen türlerdendir ve sote olarak, makarnaya sos olarak, çorbalarda ya da çiğ olarak yenilebilir.

Fesleğen Mantarı Yapısı: Fesleğen mantarının şapkaya benzeyen üst kısmının büyüklüğü 7 ile 30 santim arasında değişmekte ve zaman zaman daha geniş de olabilmektedir.
Ayrıca ilk olarak yayvan şekilde olan şapka sonrasında tümsek ve son olarak da yayvan bir şekle girmektedir. Fesleğen mantarının üst yani şapka kısmı bu sebeple kabarmış çöreğe benzemektedir. Fesleğen mantarı yetişmeye ilk başladığında şapkasının kenar kısımları içeri doğru kıvrık, zar kısmı ise düzgün olmayan, çıplak ve kuru bir yapıya sahiptir. Fesleğen mantarı yağmur yağdığı zaman parlak ve hafif yapışkan bir hal alır. Bu mantar çeşidinin rengi ise değişken bir yapıya sahiptir. Zaman zaman kestane kahvesi ya da soluk renkte olabilir.

Mantarın kenar kısımlarının rengi çok az da olsa orta kısımlarına kıyasla daha açıktır. Borucukları birbirine bitişik ve dip dibedir. Mantarın sap kısımları ise uzun ve ince bir yapıya sahiptir. Mantarın şapka kısmından rahatlıkla ayrılabilen bu saplar ilk olarak boz beyaz, sonrasında yeşile dönük sarı ve son olarak da zeytin yeşili renginde olmaktadır. Ufak ve daire şeklinde olan delikçikleri ise ilk olarak boz beyaz ardından sarıya dönük ve sonrasında yeşile dönük bir renge bürünmektedir.
Fesleğen mantarı güçlü ve katı, genellikle orta ya da aşağı kısmından şişkin bir sap yapısına sahiptir. Mantar ilk yetişmeye başladığında sapının en alt kısmı şişkindir. Daha sonra ise kalınlık olarak muntazam bir hal alır ve boyu 15-20 santim arasında, kalınlığı ise 3-4 santim arasında değişiklik gösterir. Renk olarak ilkin boz beyaz sonrasında ise esmer kahverengi şeklindedir. Üst kısmı kalın değildir ve belli belirsiz soluk beyaz, damarlı ağ şeklinde bir görüntüsü vardır. Bazı zamanlarda mantarın bütün yüzeyi bu görüntüdedir. Fesleğen mantarının etli olan kısmı ilk zamanlarında beyazımsı ve sert iken, sonraları sarıya dönük ve süngerimsi bir yapıya dönüşür. Mantarın şapka kısmının dış zarının alt tarafı ise boz kahverengi, esmerimsi bir renge sahiptir ve sarı spor izi vardır.

Fesleğen Mantarı Özellikleri Nelerdir?


Fesleğen mantarı Haziran ayından başlayarak Ağustos ayına kadar ve Eylül ayından başlayarak Kasım ayına kadar meşe, huş, özellikle de kayın gibi yapraklı ağaçların altında ve etrafında, çam ve genç ladin meşçereleri gibi iğne yapraklı ağaçların da alt ve etrafında yetişmeye müsaittir. Ayrıca fazla asitli olan topraklarda, orman yollarının kenar kısımlarında ve orman sınırı boyunca görülebilmektedir. Bunu yanı sıra çürümüş yaprakların üzerinde de görülebilir. Fesleğen mantarı buralarda genellikle çok sayıda görülür. Ama bazı yerlerde tek tek de görülebilir.

Yenilebilen mantarlar içinde en lezzetli olan ve yenilebilen bir mantar çeşididir. Çok güzel bir kokuya sahiptir ve tadı fındığa benzemektedir. Fesleğen mantarı kurutulmuş bir şekilde ya da yağın içine koyularak muhafaza edilebilir.
19.01.2024 07:17:49
Fesleğen Mantarı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fesleğen Mantarı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fesleğen Mantarı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fesleğen Ekimi

Fesleğen Ekimi, Fesleğen evlerde sevilerek kullanılan yeşilliklerden biridir. Fesleğen çeşitleri sıcak güneşli yerleri seven bol su ihtiyacı duyan bir bitkid...
Devamını Oku

Fesleğen Çiçeği

Fesleğen Çiçeği, Birçok kişinin evinde, balkonunda ya da bahçesinde yetiştirdiği fesleğen çiçeğinin hoş kokusunu sevmeyen yoktur herhalde. Mis gibi kokusuyla...
Devamını Oku

Fesleğen Bakımı

Fesleğen Bakımı: Fesleğen ballıbabagiller familyasında hoş kokusu olan bitkidir. Fesleğenin Ana Vatanı Güney Asya olarak bilinmektedir. Fesleğen ülkemiz...
Devamını Oku

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen yetiştirmek, Fesleğen bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekânda kullanılan süs bitkileri arasında yer alır. Ayrıca yemeklere, salataların üzerine...
Devamını Oku

Kuru Fesleğen

Kuru Fesleğen, En çok Akdeniz Bölgesi'nde mutfaklarda tüketilen ve yapılan yemeklere ayrı bir aroma katan fesleğen, sağlığa oldukça faydası olan bir bitkidir...
Devamını Oku

Fesleğen Çeşitleri

Fesleğen çeşitleri, Evlerimizin bahçelerinde güzel kokması için kullandığımız, aynı zamanda sinek kovucu özelliğinin olması ve yemeklerde, salatalarda ve sos...
Devamını Oku

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna, makarna herkesin sevdiği bir yemektir. Genç kızların birçoğunun ilk öğrendiği yemek türüdür. Üniversite öğrencilerinin veli n...
Devamını Oku

Fesleğen Soslu Tavuk

Fesleğen soslu tavuk, Tavuk protein açısından oldukça zengin bir besindir. Yediden yetmişe birçok kişi tavuğu severek tüketmektedir. Tavuk pişirmenin birçok ...
Devamını Oku

Mor Fesleğen

Mor Fesleğen, tropik ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mor fesleğenin ana vatanı olarak, Hindistan bilinir Güney Asya ülkelerinin çoğunda yetişmekte ol...
Devamını Oku

Fesleğen Kokusu

Fesleğen Kokusu, bu bitki ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmesine rağmen genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesi kıyılarında yetişmektedir. Bir diğer ad...
Devamını Oku

Taze Fesleğen

Taze fesleğen, tüylü bir yapıya sahip olan bitki, 60 santime kadar boylanabilir. Yuvarlak ve oval yaprakları vardır. Bitki beyaz ya da kırmızı çiçek aça...
Devamını Oku

Fesleğen Şerbeti

Fesleğen Şerbeti, çoğunlukla bu şerbet reyhan şerbeti olarak bilinmektedir. Ancak pek çok kişi bu şerbeti belki de ilk defa duymuş olabilir. Hatta şaşırmış b...
Devamını Oku

Fesleğen

Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasında ocimum türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Yetiştiğinde genellikle boyu 20-60 cm'ye...
Devamını Oku

Fesleğen Baharatı

Fesleğen Baharatı, Fesleğenin Ana vatanı Güney Asya'dır. Akdeniz iklimini de kendi içinde bulunduran Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde sıkça ...
Devamını Oku

Fesleğenin Cilde Faydaları

Fesleğenin cilde faydaları, sağlıklı bir cildin işaretleri aralarında cildin pürüzsüz, parlak ve ışıltılı görünmesi vardır. Cildin belli sebeplerle pürü...
Devamını Oku

Fesleğen Kurusu

Fesleğen kurusu, Dünyada doğada bulunan milyonlarca bitkilerden bir tanesi olan fesleğen diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bilinçli bir şekilde kullanıldığınd...
Devamını Oku

Fesleğen Tohumu

Fesleğen Tohumu, Fesleğen güzel kokusuyla hem bahçelerimizde hem balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz ballıbabagiller familyasında gelen bir bitki türüd...
Devamını Oku

Fesleğen Nasıl Bakılır

fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle sal...
Devamını Oku

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen Yaprağı, Fesleğen Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişir. Ama çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Fes...
Devamını Oku

Fesleğen Sosu

Fesleğen Sosu, yapımı oldukça basit bir tariftir. İtalyan mutfağından sofralarımıza gelmiştir. Kullanım alanları çok geniştir. Kızarmış ya da ızgara yapılmış...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fesleğen Ekimi
Fesleğen Çiçeği
Fesleğen Bakımı
Fesleğen Yetiştirmek
Kuru Fesleğen
Son Forum Konuları
Fesleğen Krem
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024