Fesleğen Tohumu

Fesleğen Tohumu, Fesleğen güzel kokusuyla hem bahçelerimizde hem balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz ballıbabagiller familyasında gelen bir bitki türüdür. Fesleğen tohumunu ülkemize uzak ülkelerden ilk getiren kişi İskender'dir. Fesleğenin Ana Vatanı güney Asya, Hindistan ve Fransa'da ekilen bir bitki türüdür.

Fesleğen iri yapraklı yeşil ve mor renklerdedir.
Fesleğenin bir diğer adı ise reyhan olarak bilinmektedir. Fesleğen mutfaklarda salataların vazgeçilmez bitkisidir. Fesleğen tohumdan yetiştirilir tek yıllık hoş kokulu bitkidir.

Tohumdan fesleğen yetiştiriciliği: Fesleğen balkonlarda saksılarda yetiştirilir, fesleğenin kokusu sivrisinek kovucu olarak bilinir. Fesleğen tohumları tarlaya el ile dikilebileceği gibi mibzerle ekimi yapılır. Fesleğen tohumları ekim yapıldıktan sonra 10-15 gün içerisinde çimlenmektedir.

Tarlaya ekilecek fesleğen tohumu dekara 1 kg yetmektedir. Tohumları 25-30 santim aralıkla ekimi yapılır. Fesleğen tohumu ekimi soğuk bölgelerimizde don tehlikesi geçtikten sonra ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Ege Akdeniz bölgelerinde ön sulama imkânı olan yerlerde Eylül ve Ekim ayında yapılır.

Fesleğen tohumu ekimi esnasında vitaminli, besinli toprak tercih edilmelidir. Fesleğen tohumu ekilecek alanın yabancı otlardan temizlenmiş olması gerekir. Tohum ekiminden önce tarlaya iyi bir çapa yapmak ve ahır gübresiyle toprağı karıştırmak gerekir.

Fesleğen tohumları her yastığa bir dekarlık bölüme 70-80 gr tohum yeterli olmaktadır.
Fesleğen tohumu bol besinli toprağa ekimi yapılır ve artı üretimin iyi olması için kimyasal gübrelerde verilmesi gereklidir. Fesleğen iyi bir yetiştiricilik yapıldığında dekardan 200 kg verim elde edilmektedir.

Fesleğen kurak bölgelerde yapılır ise sulama işlemine özen gösterilmelidir. Sulama dipten yapılmalı yapraklara su değdirmemek gerekir ve yabancı otlardan arındırma yapılmalıdır.

Fesleğen tohumu alımı: Fesleğenin her yıl tohumu alınarak neslini devam ettirilmesi gerekir. Mevsim sonunda beyaz, pembemsi ve sarıya bakan çiçekler açar. Fesleğen çiçekleri sapların ucunda oluşur ve çiçekler başak görünümlü olur.

Tohum almak için fesleğenlerin çiçeklenmesine tohum yapmasına izin verilir. Fesleğen bitkisi dallanıp budaklandığı için Çiçeklerde çok olur. Çiçeklenen fesleğenler koparılmaz tohuma bırakılır ve tohum tutar, bu tohumları makas yardımıyla keserek alınır. Alınan fesleğen tohumlarını sağlıklı şekilde kurutup oda sıcaklığında rutubet, nem olmayan ışıktan uzak bir kutu içerisinde, Çekmecede saklamak gereklidir. Her yıl ayrı tohum elde etmek kaliteli bitki elde eder ve yetiştirilir.

Alınan tohumları bulundukları yerde toprağa karıştırıp bırakılırsa bahar geldiğinde o tohumlar çimlenir ve büyürler. Tohumlar çimlendikten sonra esintiye çok ihtiyaç duymaktadır buna dikkat edilmesi gerekir.
19.01.2024 17:24:47
Fesleğen Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fesleğen Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fesleğen Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fesleğen Ekimi

Fesleğen Ekimi, Fesleğen evlerde sevilerek kullanılan yeşilliklerden biridir. Fesleğen çeşitleri sıcak güneşli yerleri seven bol su ihtiyacı duyan bir bitkid...
Devamını Oku

Fesleğen Çiçeği

Fesleğen Çiçeği, Birçok kişinin evinde, balkonunda ya da bahçesinde yetiştirdiği fesleğen çiçeğinin hoş kokusunu sevmeyen yoktur herhalde. Mis gibi kokusuyla...
Devamını Oku

Fesleğen Bakımı

Fesleğen Bakımı: Fesleğen ballıbabagiller familyasında hoş kokusu olan bitkidir. Fesleğenin Ana Vatanı Güney Asya olarak bilinmektedir. Fesleğen ülkemiz...
Devamını Oku

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen yetiştirmek, Fesleğen bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekânda kullanılan süs bitkileri arasında yer alır. Ayrıca yemeklere, salataların üzerine...
Devamını Oku

Kuru Fesleğen

Kuru Fesleğen, En çok Akdeniz Bölgesi'nde mutfaklarda tüketilen ve yapılan yemeklere ayrı bir aroma katan fesleğen, sağlığa oldukça faydası olan bir bitkidir...
Devamını Oku

Fesleğen Çeşitleri

Fesleğen çeşitleri, Evlerimizin bahçelerinde güzel kokması için kullandığımız, aynı zamanda sinek kovucu özelliğinin olması ve yemeklerde, salatalarda ve sos...
Devamını Oku

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna, makarna herkesin sevdiği bir yemektir. Genç kızların birçoğunun ilk öğrendiği yemek türüdür. Üniversite öğrencilerinin veli n...
Devamını Oku

Fesleğen Soslu Tavuk

Fesleğen soslu tavuk, Tavuk protein açısından oldukça zengin bir besindir. Yediden yetmişe birçok kişi tavuğu severek tüketmektedir. Tavuk pişirmenin birçok ...
Devamını Oku

Mor Fesleğen

Mor Fesleğen, tropik ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mor fesleğenin ana vatanı olarak, Hindistan bilinir Güney Asya ülkelerinin çoğunda yetişmekte ol...
Devamını Oku

Fesleğen Kokusu

Fesleğen Kokusu, bu bitki ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmesine rağmen genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesi kıyılarında yetişmektedir. Bir diğer ad...
Devamını Oku

Taze Fesleğen

Taze fesleğen, tüylü bir yapıya sahip olan bitki, 60 santime kadar boylanabilir. Yuvarlak ve oval yaprakları vardır. Bitki beyaz ya da kırmızı çiçek aça...
Devamını Oku

Fesleğen Şerbeti

Fesleğen Şerbeti, çoğunlukla bu şerbet reyhan şerbeti olarak bilinmektedir. Ancak pek çok kişi bu şerbeti belki de ilk defa duymuş olabilir. Hatta şaşırmış b...
Devamını Oku

Fesleğen

Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasında ocimum türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Yetiştiğinde genellikle boyu 20-60 cm'ye...
Devamını Oku

Fesleğen Baharatı

Fesleğen Baharatı, Fesleğenin Ana vatanı Güney Asya'dır. Akdeniz iklimini de kendi içinde bulunduran Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde sıkça ...
Devamını Oku

Fesleğenin Cilde Faydaları

Fesleğenin cilde faydaları, sağlıklı bir cildin işaretleri aralarında cildin pürüzsüz, parlak ve ışıltılı görünmesi vardır. Cildin belli sebeplerle pürü...
Devamını Oku

Fesleğen Mantarı

Fesleğen Mantarı, Fesleğen mantarının bilimsel ismi botelus edulis'tir. Çörek mantarı, kuzu mantarı ve ayı mantarı olarak da bilinen fesleğen mantarına ...
Devamını Oku

Fesleğen Kurusu

Fesleğen kurusu, Dünyada doğada bulunan milyonlarca bitkilerden bir tanesi olan fesleğen diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bilinçli bir şekilde kullanıldığınd...
Devamını Oku

Fesleğen Nasıl Bakılır

fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle sal...
Devamını Oku

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen Yaprağı, Fesleğen Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişir. Ama çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Fes...
Devamını Oku

Fesleğen Sosu

Fesleğen Sosu, yapımı oldukça basit bir tariftir. İtalyan mutfağından sofralarımıza gelmiştir. Kullanım alanları çok geniştir. Kızarmış ya da ızgara yapılmış...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fesleğen Ekimi
Fesleğen Çiçeği
Fesleğen Bakımı
Fesleğen Yetiştirmek
Kuru Fesleğen
Son Forum Konuları
Fesleğen Krem
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024