Fesleğen

Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasında ocimum türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Yetiştiğinde genellikle boyu 20-60 cm'ye kadar olur. Fesleğenin anavatanı Güney Asya bölgesidir. Ülkemizde de ılıman iklimin hüküm sürdüğü kıyı bölgelerde yetiştirilir. Bitkinin gövdesindeki renk tonu yeşilden kırmızıya kadar gider.
Tohumları da koyu kahve renkte ve göz yaşı biçiminde olur. Yaz sonu geldiğinde çiçek açar. Çiçekleri de beyaz, pembe ve sarımsı renk tonlarında olur.

Fesleğen hem taze olarak kullanılabilir hem de kurutulmuş olarak kullanılır. Özellikle yöresel yemek tariflerinde fesleğenin çok fazla kullanıldığını görürüz. Kendine has bir aroması olduğundan, pek çok kişi tarafından sevilir. Ayrıca fesleğenin şifalı özellikleri de bulunmaktadır. Fesleğenin yetiştirildiği yerlerde, her evde bir saksının içinde fesleğen görebilirsiniz. Çünkü sivrisinekleri de uzaklaştıran bir etkisi vardır. Kokusu insanlarda sakinleştirici etkiye yol açar. Vücuttaki ağrılara, eklem hastalıklarına ve bronşite iyi gelir. Fesleğen yetiştirmek için, ışığın iyi olması yeterlidir. Hızla büyüyen bir bitki olduğundan, hemen yapraklarını toplayıp kullanabilirsiniz. Eğer kurutmak isterseniz, 30-35 derecelik bir sıcaklık yeterlidir. Fesleğeni evinizde saksıda yetiştirmek isterseniz, Mart ayı bunun için uygundur. Fesleğen güneşi seven, soğuktan hoşlanmayan bir bitkidir. Bu nedenle ekim zamanı buna göre ayarlanmalıdır.

Fesleğen faydaları nelerdir?


Fesleğen hem yaprakları hem özsuyu hem de tohumlarıyla farklı yararlı etkilere neden olur.
Bunlar uygun şekilde kullanıldığında yararlı etkilerinden faydalanılabilir.

Fesleğenin yapraklarının faydaları nelerdir?

  • Uyarıcı etkisi bulunan yaprakların aynı zamanda spazm giderici etkisi vardır.
  • Mide kramplarını giderir, sindirim sorunlarına iyi gelir
  • Baş ağrısının geçmesinde etkilidir.
  • Kolik ağrılarını giderilmesinde ve şişliklerin inmesinde yararlı etkileri vardır

Fesleğenin tohumlarının faydaları nelerdir?

  • Sinirleri yatıştıran, aynı zamanda depresyon ve gerginliğe iyi gelen etkileri vardır
  • Uykusuzluk sorunu çekenlere fesleğen tohumu tavsiye edilir
  • Kullanımına dikkat ederek fesleğen tohumlarının öksürük kesen etkisinden faydalanabilirsiniz
Fesleğenin özsuyunun faydaları nelerdir?
  • Özsuyu özellikle böcek sokmasında, sinek sokmasında ciltte haricen kullanıldığında oldukça faydalı olur
Fesleğen nasıl kullanılır?

25-30 gram kadar fesleğen yaprağı cezveye konulan 4 su bardağı sıcak suyun içinde 10 dakika kadar demlenir. Bu karışımdan günde 2-3 bardak içilebilir. Fesleğen tohumlarını ise kaynamış suda 20 dakika kadar demleyerek, gün içinde 2 defa içilebilir. Bunu böcek ve sinek sokmalarında da kullanabilirsiniz. Fesleğenin özsuyunu çıkarabilmek içinde, yıkanmış fesleğeni blenderden geçirerek kullanabilirsiniz. Ancak tüm bitkilerde olduğu gibi, fesleğen kullanırken de bir uzmandan destek almalısınız. Hamle kadınlar, emziren kadınlar, çocuklar ve özellikle sürekli olarak ilaç kullanan kişiler buna dikkat etmelidir.
19.01.2024 15:43:42
Fesleğen ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fesleğen Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fesleğen"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fesleğen Ekimi

Fesleğen Ekimi, Fesleğen evlerde sevilerek kullanılan yeşilliklerden biridir. Fesleğen çeşitleri sıcak güneşli yerleri seven bol su ihtiyacı duyan bir bitkid...
Devamını Oku

Fesleğen Çiçeği

Fesleğen Çiçeği, Birçok kişinin evinde, balkonunda ya da bahçesinde yetiştirdiği fesleğen çiçeğinin hoş kokusunu sevmeyen yoktur herhalde. Mis gibi kokusuyla...
Devamını Oku

Fesleğen Bakımı

Fesleğen Bakımı: Fesleğen ballıbabagiller familyasında hoş kokusu olan bitkidir. Fesleğenin Ana Vatanı Güney Asya olarak bilinmektedir. Fesleğen ülkemiz...
Devamını Oku

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen yetiştirmek, Fesleğen bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekânda kullanılan süs bitkileri arasında yer alır. Ayrıca yemeklere, salataların üzerine...
Devamını Oku

Kuru Fesleğen

Kuru Fesleğen, En çok Akdeniz Bölgesi'nde mutfaklarda tüketilen ve yapılan yemeklere ayrı bir aroma katan fesleğen, sağlığa oldukça faydası olan bir bitkidir...
Devamını Oku

Fesleğen Çeşitleri

Fesleğen çeşitleri, Evlerimizin bahçelerinde güzel kokması için kullandığımız, aynı zamanda sinek kovucu özelliğinin olması ve yemeklerde, salatalarda ve sos...
Devamını Oku

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna, makarna herkesin sevdiği bir yemektir. Genç kızların birçoğunun ilk öğrendiği yemek türüdür. Üniversite öğrencilerinin veli n...
Devamını Oku

Fesleğen Soslu Tavuk

Fesleğen soslu tavuk, Tavuk protein açısından oldukça zengin bir besindir. Yediden yetmişe birçok kişi tavuğu severek tüketmektedir. Tavuk pişirmenin birçok ...
Devamını Oku

Mor Fesleğen

Mor Fesleğen, tropik ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mor fesleğenin ana vatanı olarak, Hindistan bilinir Güney Asya ülkelerinin çoğunda yetişmekte ol...
Devamını Oku

Fesleğen Kokusu

Fesleğen Kokusu, bu bitki ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmesine rağmen genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesi kıyılarında yetişmektedir. Bir diğer ad...
Devamını Oku

Taze Fesleğen

Taze fesleğen, tüylü bir yapıya sahip olan bitki, 60 santime kadar boylanabilir. Yuvarlak ve oval yaprakları vardır. Bitki beyaz ya da kırmızı çiçek aça...
Devamını Oku

Fesleğen Şerbeti

Fesleğen Şerbeti, çoğunlukla bu şerbet reyhan şerbeti olarak bilinmektedir. Ancak pek çok kişi bu şerbeti belki de ilk defa duymuş olabilir. Hatta şaşırmış b...
Devamını Oku

Fesleğen Baharatı

Fesleğen Baharatı, Fesleğenin Ana vatanı Güney Asya'dır. Akdeniz iklimini de kendi içinde bulunduran Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde sıkça ...
Devamını Oku

Fesleğenin Cilde Faydaları

Fesleğenin cilde faydaları, sağlıklı bir cildin işaretleri aralarında cildin pürüzsüz, parlak ve ışıltılı görünmesi vardır. Cildin belli sebeplerle pürü...
Devamını Oku

Fesleğen Mantarı

Fesleğen Mantarı, Fesleğen mantarının bilimsel ismi botelus edulis'tir. Çörek mantarı, kuzu mantarı ve ayı mantarı olarak da bilinen fesleğen mantarına ...
Devamını Oku

Fesleğen Kurusu

Fesleğen kurusu, Dünyada doğada bulunan milyonlarca bitkilerden bir tanesi olan fesleğen diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bilinçli bir şekilde kullanıldığınd...
Devamını Oku

Fesleğen Tohumu

Fesleğen Tohumu, Fesleğen güzel kokusuyla hem bahçelerimizde hem balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz ballıbabagiller familyasında gelen bir bitki türüd...
Devamını Oku

Fesleğen Nasıl Bakılır

fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle sal...
Devamını Oku

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen Yaprağı, Fesleğen Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişir. Ama çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Fes...
Devamını Oku

Fesleğen Sosu

Fesleğen Sosu, yapımı oldukça basit bir tariftir. İtalyan mutfağından sofralarımıza gelmiştir. Kullanım alanları çok geniştir. Kızarmış ya da ızgara yapılmış...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fesleğen Ekimi
Fesleğen Çiçeği
Fesleğen Bakımı
Fesleğen Yetiştirmek
Kuru Fesleğen
Son Forum Konuları
Fesleğen Krem
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024