Kuru Fesleğen
Kuru Fesleğen, En çok Akdeniz Bölgesi'nde mutfaklarda tüketilen ve yapılan yemeklere ayrı bir aroma katan fesleğen, sağlığa oldukça faydası olan bir bitkidir. Ilıman bölgelerde yetiştirilebilen fesleğen bitkisinin taze açmış çiçekli dalları ve tohumları taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilir. Uçucu yağ içeren ve birçok hastalığa iyi gelen bu yapraklar harika kokusu ve aroması sayesinde birçok amaçla tüketilebilir.
Fesleğen bitkisinin yaz aylarında çiçeklenme aşamasındaki yaprakları toplanarak temiz ve güneş görmeyen bir yerde kurutulup bitki çayı olarak, kuru nane gibi çorbalarda ve balıkları baharatlamak amacıyla ve salatalara sos olarak kullanılabilir. Bu hoş kokulu bitkinin kurutulan yaprakları cam bir kavanozun içerisinde 6 koyulup kavanozun kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra 6 ay boyunca kullanılabilir. Kurutulmuş fesleğen ile yapılan yemekler hem daha da lezzetlenir hem de oldukça şifa kaynağıdır. Her yemeğin kendine has lezzetleri vardır. Ancak yemeklere katılan baharatlar yemeklerin daha da lezzetli olmasını sağlar. Kuru fesleğen farklı aromalar elde etmek ve yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılabilecek harika bir baharattır.
Bu mis kokulu bitkinin evde, balkonunuzda ya da bahçelerde yetiştirilmesi oldukça basittir. Türk yemeklerinden oldukça sık tercih edilen kurutulmuş fesleğenin Güneydoğu Asya ülkelerinde de önemli bir yeri vardır. Kurutulmuş fesleğen aynı zamanda bitki çayı olarak da tüketildiğinde birçok hastalığa iyi gelir ve tedaviye destek olarak kullanılabilir.
Kuru fesleğen faydaları nelerdir?- Fesleğenin bitkisinin kurutulan yapraklarının sinir ve sindirim sistemi üzerinde oldukça büyük etkileri vardır. Mide şişkinliği ve sindirim sorunları yaşayanlar için tercih edilebilecek en doğru bitkidir.
- Mide bulantısını giderir ve bağırsak parazitlerini temizler.
- Yatıştırıcı ve sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Bu sayede huzursuzluk, asabiyet ve uykusuzluk gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur.
- Ağız içinde oluşan yaralara iyi gelir ve balgam söktürücü özelliği sahiptir.
- Böcek ve arı sokmaları gibi durumlarda oluşacak şişkinliği ve ağrıları geçirmek amacıyla suda kaynatılarak ağrıyan bölgeye sürülebilmesi acıyı azaltır.
- 1 yemek kaşığı kuru fesleğenin 1 litre suda kaynatıldıktan sonra günde 3 defa 1 su bardağı içilmesi iştah açar ve bağırsak gazlarını giderir.
- 2 bardak kaynatılmış suyun içine katılan bir tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen yaprağı demlendirilip içildiğinde migrene ne iyi gelir ve çeşitli nedenlerden kaynaklanan baş ağrılarını giderir.
- Öksürüğü azaltarak rahatlık verir.
Kuru fesleğen zararları nelerdir?
Sağlığa oldukça faydası bulunan kuru fesleğeni, aşırı derecede ve oldukça sık tüketilmesi vücutta bazı yan etkilerin oluşmasına neden olabilir. Bu müthiş aromaya sahip olan bitki, aşırı derecede tüketildiğinde kanser hastalığını tetiklenmesine sebep olabilir. Bu nedenle bu bitkinin aşırı derecede tüketilmemesinde fayda vardır. Kurutulmuş fesleğenin aynı zamanda hamilelik döneminde kullanılması önerilmez.
21.01.2024 14:39:09
Kuru Fesleğen ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|