Kuru Fesleğen

Kuru Fesleğen, En çok Akdeniz Bölgesi'nde mutfaklarda tüketilen ve yapılan yemeklere ayrı bir aroma katan fesleğen, sağlığa oldukça faydası olan bir bitkidir. Ilıman bölgelerde yetiştirilebilen fesleğen bitkisinin taze açmış çiçekli dalları ve tohumları taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilir. Uçucu yağ içeren ve birçok hastalığa iyi gelen bu yapraklar harika kokusu ve aroması sayesinde birçok amaçla tüketilebilir.

Fesleğen bitkisinin yaz aylarında çiçeklenme aşamasındaki yaprakları toplanarak temiz ve güneş görmeyen bir yerde kurutulup bitki çayı olarak, kuru nane gibi çorbalarda ve balıkları baharatlamak amacıyla ve salatalara sos olarak kullanılabilir. Bu hoş kokulu bitkinin kurutulan yaprakları cam bir kavanozun içerisinde 6 koyulup kavanozun kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra 6 ay boyunca kullanılabilir. Kurutulmuş fesleğen ile yapılan yemekler hem daha da lezzetlenir hem de oldukça şifa kaynağıdır. Her yemeğin kendine has lezzetleri vardır. Ancak yemeklere katılan baharatlar yemeklerin daha da lezzetli olmasını sağlar. Kuru fesleğen farklı aromalar elde etmek ve yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılabilecek harika bir baharattır.

Bu mis kokulu bitkinin evde, balkonunuzda ya da bahçelerde yetiştirilmesi oldukça basittir. Türk yemeklerinden oldukça sık tercih edilen kurutulmuş fesleğenin Güneydoğu Asya ülkelerinde de önemli bir yeri vardır. Kurutulmuş fesleğen aynı zamanda bitki çayı olarak da tüketildiğinde birçok hastalığa iyi gelir ve tedaviye destek olarak kullanılabilir.

Kuru fesleğen faydaları nelerdir?

  • Fesleğenin bitkisinin kurutulan yapraklarının sinir ve sindirim sistemi üzerinde oldukça büyük etkileri vardır. Mide şişkinliği ve sindirim sorunları yaşayanlar için tercih edilebilecek en doğru bitkidir.
  • Mide bulantısını giderir ve bağırsak parazitlerini temizler.
  • Yatıştırıcı ve sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Bu sayede huzursuzluk, asabiyet ve uykusuzluk gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur.
  • Ağız içinde oluşan yaralara iyi gelir ve balgam söktürücü özelliği sahiptir.
  • Böcek ve arı sokmaları gibi durumlarda oluşacak şişkinliği ve ağrıları geçirmek amacıyla suda kaynatılarak ağrıyan bölgeye sürülebilmesi acıyı azaltır.
  • 1 yemek kaşığı kuru fesleğenin 1 litre suda kaynatıldıktan sonra günde 3 defa 1 su bardağı içilmesi iştah açar ve bağırsak gazlarını giderir.
  • 2 bardak kaynatılmış suyun içine katılan bir tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen yaprağı demlendirilip içildiğinde migrene ne iyi gelir ve çeşitli nedenlerden kaynaklanan baş ağrılarını giderir.
  • Öksürüğü azaltarak rahatlık verir.

Kuru fesleğen zararları nelerdir?


Sağlığa oldukça faydası bulunan kuru fesleğeni, aşırı derecede ve oldukça sık tüketilmesi vücutta bazı yan etkilerin oluşmasına neden olabilir. Bu müthiş aromaya sahip olan bitki, aşırı derecede tüketildiğinde kanser hastalığını tetiklenmesine sebep olabilir. Bu nedenle bu bitkinin aşırı derecede tüketilmemesinde fayda vardır. Kurutulmuş fesleğenin aynı zamanda hamilelik döneminde kullanılması önerilmez.
21.01.2024 14:39:09
Kuru Fesleğen ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuru Fesleğen Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kuru Fesleğen"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fesleğen Ekimi

Fesleğen Ekimi, Fesleğen evlerde sevilerek kullanılan yeşilliklerden biridir. Fesleğen çeşitleri sıcak güneşli yerleri seven bol su ihtiyacı duyan bir bitkid...
Devamını Oku

Fesleğen Çiçeği

Fesleğen Çiçeği, Birçok kişinin evinde, balkonunda ya da bahçesinde yetiştirdiği fesleğen çiçeğinin hoş kokusunu sevmeyen yoktur herhalde. Mis gibi kokusuyla...
Devamını Oku

Fesleğen Bakımı

Fesleğen Bakımı: Fesleğen ballıbabagiller familyasında hoş kokusu olan bitkidir. Fesleğenin Ana Vatanı Güney Asya olarak bilinmektedir. Fesleğen ülkemiz...
Devamını Oku

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen yetiştirmek, Fesleğen bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekânda kullanılan süs bitkileri arasında yer alır. Ayrıca yemeklere, salataların üzerine...
Devamını Oku

Fesleğen Çeşitleri

Fesleğen çeşitleri, Evlerimizin bahçelerinde güzel kokması için kullandığımız, aynı zamanda sinek kovucu özelliğinin olması ve yemeklerde, salatalarda ve sos...
Devamını Oku

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna, makarna herkesin sevdiği bir yemektir. Genç kızların birçoğunun ilk öğrendiği yemek türüdür. Üniversite öğrencilerinin veli n...
Devamını Oku

Fesleğen Soslu Tavuk

Fesleğen soslu tavuk, Tavuk protein açısından oldukça zengin bir besindir. Yediden yetmişe birçok kişi tavuğu severek tüketmektedir. Tavuk pişirmenin birçok ...
Devamını Oku

Mor Fesleğen

Mor Fesleğen, tropik ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mor fesleğenin ana vatanı olarak, Hindistan bilinir Güney Asya ülkelerinin çoğunda yetişmekte ol...
Devamını Oku

Fesleğen Kokusu

Fesleğen Kokusu, bu bitki ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmesine rağmen genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesi kıyılarında yetişmektedir. Bir diğer ad...
Devamını Oku

Taze Fesleğen

Taze fesleğen, tüylü bir yapıya sahip olan bitki, 60 santime kadar boylanabilir. Yuvarlak ve oval yaprakları vardır. Bitki beyaz ya da kırmızı çiçek aça...
Devamını Oku

Fesleğen Şerbeti

Fesleğen Şerbeti, çoğunlukla bu şerbet reyhan şerbeti olarak bilinmektedir. Ancak pek çok kişi bu şerbeti belki de ilk defa duymuş olabilir. Hatta şaşırmış b...
Devamını Oku

Fesleğen

Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasında ocimum türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Yetiştiğinde genellikle boyu 20-60 cm'ye...
Devamını Oku

Fesleğen Baharatı

Fesleğen Baharatı, Fesleğenin Ana vatanı Güney Asya'dır. Akdeniz iklimini de kendi içinde bulunduran Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde sıkça ...
Devamını Oku

Fesleğenin Cilde Faydaları

Fesleğenin cilde faydaları, sağlıklı bir cildin işaretleri aralarında cildin pürüzsüz, parlak ve ışıltılı görünmesi vardır. Cildin belli sebeplerle pürü...
Devamını Oku

Fesleğen Mantarı

Fesleğen Mantarı, Fesleğen mantarının bilimsel ismi botelus edulis'tir. Çörek mantarı, kuzu mantarı ve ayı mantarı olarak da bilinen fesleğen mantarına ...
Devamını Oku

Fesleğen Kurusu

Fesleğen kurusu, Dünyada doğada bulunan milyonlarca bitkilerden bir tanesi olan fesleğen diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bilinçli bir şekilde kullanıldığınd...
Devamını Oku

Fesleğen Tohumu

Fesleğen Tohumu, Fesleğen güzel kokusuyla hem bahçelerimizde hem balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz ballıbabagiller familyasında gelen bir bitki türüd...
Devamını Oku

Fesleğen Nasıl Bakılır

fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle sal...
Devamını Oku

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen Yaprağı, Fesleğen Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişir. Ama çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Fes...
Devamını Oku

Fesleğen Sosu

Fesleğen Sosu, yapımı oldukça basit bir tariftir. İtalyan mutfağından sofralarımıza gelmiştir. Kullanım alanları çok geniştir. Kızarmış ya da ızgara yapılmış...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fesleğen Ekimi
Fesleğen Çiçeği
Fesleğen Bakımı
Fesleğen Yetiştirmek
Kuru Fesleğen
Son Forum Konuları
Fesleğen Krem
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024