Mor Fesleğen

Mor Fesleğen, tropik ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mor fesleğenin ana vatanı olarak, Hindistan bilinir Güney Asya ülkelerinin çoğunda yetişmekte olan mor fesleğen. Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan bir bitkidir. Mor fesleğen (Reyhan) adıyla da tanınan ve çok hafif lezzeti olan son derece güzel aromaya sahip bitkidir. Geniş yapraklı olarak bilinen mor fesleğen evde, bahçe de hatta terasınızda rahatça yetiştirebileceğiniz bir bitkidir.
Bitkiler familyasında kokusuna çok az rastlanan mor fesleğen çiçeklendiğinde tadı baharatı ve eşsiz kokusu güzel görüntüsü ile diğer bitkileri kıskandıran güzellikte bitkidir mor fesleğen. Mor fesleğen derin ve iri yaprakları sayesinde tabak sunumları için son derece gösterişlidir. Özellikle salatalarda, makarnada, çorbalarda, tavuk, et ve balık yemeklerinde kullanılan hoş bir bitkidir. Kullanılan yemeklere mor fesleğen rengi ile değişik pembemsi bir renk katar.

Mor Fesleğen Ekimi ve Bakımı Nasıl Yapılır?


Mor fesleğen ekilecek toprağın iyi hazırlanması verim kalitesi yönünden önemlidir. Mor fesleğen toprakları hastalık ve yabancı tohum maddesi bulunmayan iyi hazırlanmış topraklara ekilmeli ve ekim sırasında mor fesleğen tohumunu büyüklüğü yani boyunun 4 katı kadar toprak derinliğine ekilmelidir. Mor fesleğen bitkisi suyu çok sevdiğinden ekiminden sonra günlük bol sulanmalıdır. Günlük sulanan mor fesleğenler en az 20 derece sıcakta nemli toprakta hemen çimlenecektir. Mor fesleğen çimlenme zamanında toprağının devamlı nemli kalmasını sever.
Mor fesleğeni aydınlık bir ortamda direk güneş almayan yerde bekletilmeli nem oranını artırmak için çimlenme olana kadar bitki üzerine naylon geçirilmesi ve günlük naylonun açılarak havalandırılması ve toprak neminin kontrol altında tutulması önemlidir. Çimlenme gözüktüğü esnada naylon çıkarılmalıdır.

Mor fesleğen çimlenmesi normal şartlarda 10 gün içerisinde gerçekleşir. Bol ışık ve güneş alan yerlerde yetiştirilmesi ürün kalitesi yönünden iyi olacaktır. Mor fesleğenin kendine özgü kokusu böcek ve haşereleri kendinden uzak tutmak için etkili silahıdır. Mor fesleğen susuz kaldığı zaman yapraklarını indirerek size şekli ve görüntüsü ile hemen bildirecektir toprağının üstü kurumaya başladığı anda hemen sulanmalıdır. Mor fesleğen hayvan gübresi ve organik gübrelerle toprağı desteklenirse ürünün bol hasat vermesi sağlanır. Mor fesleğen günlük güneş alması yapraklarının sağlıklı canlı gelişmesi ve tadının ve baharatını alması için önemlidir. Mor fesleğen kendine özel korunma mekanizması sayesinde yaprak haşerelerinden kendini korumaktadır bunun için kimyasal ilaçlara gereksinim duymaz. Organik domates ve biber yetiştirmek için mor fesleğeni bu fidelerinin arasına ekebilirsiniz. Mor fesleğeni hasat zamanında alt kısmında toprağa yakın yerinde iki yaprak bırakarak hasat edilebilir. Bu şekil hasat yapılması mor fesleğenin güçlenmesi ve yeni sürgünlerinde dallanmalar olmasını sağlayacaktır.
19.01.2024 05:25:38
Mor Fesleğen ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mor Fesleğen Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mor Fesleğen"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fesleğen Ekimi

Fesleğen Ekimi, Fesleğen evlerde sevilerek kullanılan yeşilliklerden biridir. Fesleğen çeşitleri sıcak güneşli yerleri seven bol su ihtiyacı duyan bir bitkid...
Devamını Oku

Fesleğen Çiçeği

Fesleğen Çiçeği, Birçok kişinin evinde, balkonunda ya da bahçesinde yetiştirdiği fesleğen çiçeğinin hoş kokusunu sevmeyen yoktur herhalde. Mis gibi kokusuyla...
Devamını Oku

Fesleğen Bakımı

Fesleğen Bakımı: Fesleğen ballıbabagiller familyasında hoş kokusu olan bitkidir. Fesleğenin Ana Vatanı Güney Asya olarak bilinmektedir. Fesleğen ülkemiz...
Devamını Oku

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen yetiştirmek, Fesleğen bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekânda kullanılan süs bitkileri arasında yer alır. Ayrıca yemeklere, salataların üzerine...
Devamını Oku

Kuru Fesleğen

Kuru Fesleğen, En çok Akdeniz Bölgesi'nde mutfaklarda tüketilen ve yapılan yemeklere ayrı bir aroma katan fesleğen, sağlığa oldukça faydası olan bir bitkidir...
Devamını Oku

Fesleğen Çeşitleri

Fesleğen çeşitleri, Evlerimizin bahçelerinde güzel kokması için kullandığımız, aynı zamanda sinek kovucu özelliğinin olması ve yemeklerde, salatalarda ve sos...
Devamını Oku

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna, makarna herkesin sevdiği bir yemektir. Genç kızların birçoğunun ilk öğrendiği yemek türüdür. Üniversite öğrencilerinin veli n...
Devamını Oku

Fesleğen Soslu Tavuk

Fesleğen soslu tavuk, Tavuk protein açısından oldukça zengin bir besindir. Yediden yetmişe birçok kişi tavuğu severek tüketmektedir. Tavuk pişirmenin birçok ...
Devamını Oku

Fesleğen Kokusu

Fesleğen Kokusu, bu bitki ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmesine rağmen genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesi kıyılarında yetişmektedir. Bir diğer ad...
Devamını Oku

Taze Fesleğen

Taze fesleğen, tüylü bir yapıya sahip olan bitki, 60 santime kadar boylanabilir. Yuvarlak ve oval yaprakları vardır. Bitki beyaz ya da kırmızı çiçek aça...
Devamını Oku

Fesleğen Şerbeti

Fesleğen Şerbeti, çoğunlukla bu şerbet reyhan şerbeti olarak bilinmektedir. Ancak pek çok kişi bu şerbeti belki de ilk defa duymuş olabilir. Hatta şaşırmış b...
Devamını Oku

Fesleğen

Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasında ocimum türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Yetiştiğinde genellikle boyu 20-60 cm'ye...
Devamını Oku

Fesleğen Baharatı

Fesleğen Baharatı, Fesleğenin Ana vatanı Güney Asya'dır. Akdeniz iklimini de kendi içinde bulunduran Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde sıkça ...
Devamını Oku

Fesleğenin Cilde Faydaları

Fesleğenin cilde faydaları, sağlıklı bir cildin işaretleri aralarında cildin pürüzsüz, parlak ve ışıltılı görünmesi vardır. Cildin belli sebeplerle pürü...
Devamını Oku

Fesleğen Mantarı

Fesleğen Mantarı, Fesleğen mantarının bilimsel ismi botelus edulis'tir. Çörek mantarı, kuzu mantarı ve ayı mantarı olarak da bilinen fesleğen mantarına ...
Devamını Oku

Fesleğen Kurusu

Fesleğen kurusu, Dünyada doğada bulunan milyonlarca bitkilerden bir tanesi olan fesleğen diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bilinçli bir şekilde kullanıldığınd...
Devamını Oku

Fesleğen Tohumu

Fesleğen Tohumu, Fesleğen güzel kokusuyla hem bahçelerimizde hem balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz ballıbabagiller familyasında gelen bir bitki türüd...
Devamını Oku

Fesleğen Nasıl Bakılır

fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle sal...
Devamını Oku

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen Yaprağı, Fesleğen Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişir. Ama çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Fes...
Devamını Oku

Fesleğen Sosu

Fesleğen Sosu, yapımı oldukça basit bir tariftir. İtalyan mutfağından sofralarımıza gelmiştir. Kullanım alanları çok geniştir. Kızarmış ya da ızgara yapılmış...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fesleğen Ekimi
Fesleğen Çiçeği
Fesleğen Bakımı
Fesleğen Yetiştirmek
Kuru Fesleğen
Son Forum Konuları
Fesleğen Krem
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024