Taze Fesleğen

Taze fesleğen, tüylü bir yapıya sahip olan bitki, 60 santime kadar boylanabilir. Yuvarlak ve oval yaprakları vardır. Bitki beyaz ya da kırmızı çiçek açar. Çok yıllık otsu bir bitkidir ve aromatik bir tada sahiptir. Taze fesleğen farklı sos ve et yemeklerine lezzet katmak için mutfaklarda yaygın şekilde kullanılmaktadır. Taze fesleğen geleneksel tıpta da birçok hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır.
Özellikle mide ağrısı ve gastrit için yaygın şekilde faydalarından yararlanılan taze fesleğen, antiseptik bir bitki olarak da bilinmektedir. Fesleğen sağlık için taze yapraklarından çay hazırlanarak kullanılabilir. Fesleğen çay şeklinde hazırlanıp tüketildiğinde vücut için faydalı güçlü besinler sunar. Folik asit, demir, kalsiyum, selenyum, A ve E vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Antioksidan bakımından da mükemmel bir kaynak olan taze fesleğenin faydalarından yararlanmak için çay olarak içilebilir.

Taze fesleğen faydaları nelerdir?


Fesleğen çay olarak demlenip içilirse öksürük, soğuk algınlığı, astım gibi üst solunum yoluna bağlı gelişen hastalıklara karşı iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etki sağlar. Balgam söktürücü etkisinden dolayı yaygın şekilde kullanılmaktadır. Solunum yolu alerjileri ve iltihaplarına karşı da iyi gelir.

Taze fesleğen kullanılarak hazırlanan çay, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. İçeriğinde bol miktarda magnezyum barındırır. Kan damarlarının aktif ve düzenli şekilde çalışmasını sağlar.
Bu özelliği damarlarda kolesterol birikimini engeller. Taze fesleğen içeriğinde bulunan antioksidanlar serbest radikallerin vereceği zararları minimuma indirir. Düzenli kullanıldığında kolesterolü kontrol eder.

Taze fesleğen, strese karşı faydalıdır. Stres nedeniyle vücutta oluşan olumsuzlukları gidermek için fesleğen çay şeklinde hazırlanarak düzenli içilebilir. Stresle baş edebilmek için mükemmel bir tercihtir.

Taze fesleğen, ülser tedavisinde kullanılabilir. H. Pylori adlı bakteri üzerinde olumlu etkiler vardır. Fesleğen içinde bulunan organik yağlar ülsere karşı koruyucu etki sağlar ve ülserin yayılmasını önler.

Kanserle mücadele etmek için fesleğenden yararlanılabilir. Radyasyon sebebiyle meydana gelen kanser ve tümöre karşı vücudu koruyucu etkisi bulunmaktadır. Akciğer kanserini engelleyecek antioksidanlar bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Taze fesleğen diyabet için düzenli kullanılabilir. Fesleğen çay şeklinde hazırlanıp düzenli tüketildiğinde diyabet tedavisinde başarılı olur. Diyabetlilerde kan şekerini azaltır. Diyabet tedavisi içinde alternatif bir bitkidir.

Artrit ağrıları için fesleğenden yararlanılabilir. Artrit ağrılarına karşı doğal ve bitkisel tedavi arayanlar taze fesleğenden yararlanabilir. Artrit için çay olarak demlenip günlük içildiğinde ağrıların hafiflemesini sağlar.

Taze fesleğen bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller doğal yollardan bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Beraberinde vücudu birçok kronik hastalığa karşı koruyucu etkisi vardır.

Böbrek taşlarının oluşumunu engeller, oluşan taşların erimesine yardımcı olur. Diüretik etkisiyle doğal detoks arayanlar fesleğen kullanabilir. İdrar yolu ve böbrekleri temizlemek amacıyla fesleğen suyu balla tatlandırılarak içilebilir.

Taze fesleğen cilt sağlığı içinde faydalı bir bitkidir. Cildin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini karşılamak için fesleğenden yararlanılabilir. Vücuttan toksin ve zararlı atıkların atılmasını kolaylaştırır. Cildi enfeksiyon hastalıklarına karşı korur. Yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Ciltte oluşan kırışıklıklara ve çizgilere yol açan serbest radikallerle mücadele etme oranını arttırır.

Taze fesleğen kilo vermek için kullanılabilir. Uygun bir diyet ve egzersiz ile birleştirilen taze fesleğen çayı kilo vermeyi kolaylaştırır. Yağ yakımını hızlandırarak kilo verme sürecini kısaltır.

Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Fesleğen çayı sindirimin daha kolay olmasına yardımcı olur. Özellikle yemeklerden sonra taze fesleğenden hazırlanan bir fincan çay içildiğinde hazımsızlık, gaz gibi problemler yaşanmaz.

Taze fesleğen çayı nasıl yapılır?


3 adet yıkanmış taze fesleğen yaprağı, 1 bardak kaynatılmış suya eklenir ve 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. İçileceği zaman içine bal ve limon katılarak tatlandırılır. Eğer fesleğen çayı soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklar için hazırlanacaksa hazırlanan çayın içine, zencefil, tarçın ve bir tane karanfil eklenerek içilebilir.

20.01.2024 20:52:16
Taze Fesleğen ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Taze Fesleğen Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Taze Fesleğen"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Fesleğen Ekimi

Fesleğen Ekimi, Fesleğen evlerde sevilerek kullanılan yeşilliklerden biridir. Fesleğen çeşitleri sıcak güneşli yerleri seven bol su ihtiyacı duyan bir bitkid...
Devamını Oku

Fesleğen Çiçeği

Fesleğen Çiçeği, Birçok kişinin evinde, balkonunda ya da bahçesinde yetiştirdiği fesleğen çiçeğinin hoş kokusunu sevmeyen yoktur herhalde. Mis gibi kokusuyla...
Devamını Oku

Fesleğen Bakımı

Fesleğen Bakımı: Fesleğen ballıbabagiller familyasında hoş kokusu olan bitkidir. Fesleğenin Ana Vatanı Güney Asya olarak bilinmektedir. Fesleğen ülkemiz...
Devamını Oku

Fesleğen Yetiştirmek

Fesleğen yetiştirmek, Fesleğen bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekânda kullanılan süs bitkileri arasında yer alır. Ayrıca yemeklere, salataların üzerine...
Devamını Oku

Kuru Fesleğen

Kuru Fesleğen, En çok Akdeniz Bölgesi'nde mutfaklarda tüketilen ve yapılan yemeklere ayrı bir aroma katan fesleğen, sağlığa oldukça faydası olan bir bitkidir...
Devamını Oku

Fesleğen Çeşitleri

Fesleğen çeşitleri, Evlerimizin bahçelerinde güzel kokması için kullandığımız, aynı zamanda sinek kovucu özelliğinin olması ve yemeklerde, salatalarda ve sos...
Devamını Oku

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna

Kremalı Fesleğen Soslu Makarna, makarna herkesin sevdiği bir yemektir. Genç kızların birçoğunun ilk öğrendiği yemek türüdür. Üniversite öğrencilerinin veli n...
Devamını Oku

Fesleğen Soslu Tavuk

Fesleğen soslu tavuk, Tavuk protein açısından oldukça zengin bir besindir. Yediden yetmişe birçok kişi tavuğu severek tüketmektedir. Tavuk pişirmenin birçok ...
Devamını Oku

Mor Fesleğen

Mor Fesleğen, tropik ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mor fesleğenin ana vatanı olarak, Hindistan bilinir Güney Asya ülkelerinin çoğunda yetişmekte ol...
Devamını Oku

Fesleğen Kokusu

Fesleğen Kokusu, bu bitki ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmesine rağmen genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesi kıyılarında yetişmektedir. Bir diğer ad...
Devamını Oku

Fesleğen Şerbeti

Fesleğen Şerbeti, çoğunlukla bu şerbet reyhan şerbeti olarak bilinmektedir. Ancak pek çok kişi bu şerbeti belki de ilk defa duymuş olabilir. Hatta şaşırmış b...
Devamını Oku

Fesleğen

Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasında ocimum türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Yetiştiğinde genellikle boyu 20-60 cm'ye...
Devamını Oku

Fesleğen Baharatı

Fesleğen Baharatı, Fesleğenin Ana vatanı Güney Asya'dır. Akdeniz iklimini de kendi içinde bulunduran Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde sıkça ...
Devamını Oku

Fesleğenin Cilde Faydaları

Fesleğenin cilde faydaları, sağlıklı bir cildin işaretleri aralarında cildin pürüzsüz, parlak ve ışıltılı görünmesi vardır. Cildin belli sebeplerle pürü...
Devamını Oku

Fesleğen Mantarı

Fesleğen Mantarı, Fesleğen mantarının bilimsel ismi botelus edulis'tir. Çörek mantarı, kuzu mantarı ve ayı mantarı olarak da bilinen fesleğen mantarına ...
Devamını Oku

Fesleğen Kurusu

Fesleğen kurusu, Dünyada doğada bulunan milyonlarca bitkilerden bir tanesi olan fesleğen diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bilinçli bir şekilde kullanıldığınd...
Devamını Oku

Fesleğen Tohumu

Fesleğen Tohumu, Fesleğen güzel kokusuyla hem bahçelerimizde hem balkonlarımızda yetiştirebileceğimiz ballıbabagiller familyasında gelen bir bitki türüd...
Devamını Oku

Fesleğen Nasıl Bakılır

fesleğen Nasıl Bakılır, Fesleğenin bakımı son derece kolaydır zahmetsizdir. Yemekler ve salatalar için aroması ile çok iyi bir tatlandırıcıdır. Özellikle sal...
Devamını Oku

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen Yaprağı, Fesleğen Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişir. Ama çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Fes...
Devamını Oku

Fesleğen Sosu

Fesleğen Sosu, yapımı oldukça basit bir tariftir. İtalyan mutfağından sofralarımıza gelmiştir. Kullanım alanları çok geniştir. Kızarmış ya da ızgara yapılmış...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fesleğen Ekimi
Fesleğen Çiçeği
Fesleğen Bakımı
Fesleğen Yetiştirmek
Kuru Fesleğen
Son Forum Konuları
Fesleğen Krem
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024