Fesleğen Dikimi Türleri ve Özellikleri
26 Temmuz 2024

Fesleğen Dikimi Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Dikimi

Fesleğen (Ocimum basilicum), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık, genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Fesleğen bitkisinin yetişkin boyu genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Yaprakları yumuşak ve 1-5 cm uzunluğunda, 1-3 cm genişliğindedir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişir. Fesleğen soğuğa karşı oldukça duyarlıdır ve genellikle sıcak ve kuru ortamlarda yetişir.

Fesleğenin Önemi

Fesleğen, bahçe ve balkonlarda hoş bir koku kaynağı olmasının yanı sıra, mutfaklarda da sıklıkla kullanılır. Sofralarda taze olarak tüketimi artan fesleğen, üreticiler için de yeni bir gelir kaynağı olabilir.

Fesleğen İklim Şartları

Fesleğenin en önemli gereksinimi sıcak havadır; suya fazla ihtiyaç duymaz, bu nedenle yetiştirilmesi oldukça kolaydır. İklim şartları sağlandığında fesleğen yılın her döneminde yetiştirilebilir. Kışın bitimiyle birlikte, ilkbaharın başlarında, Mart ayının sonuna doğru dikimi yapılır ve sonbahara kadar tazeliğini korur. Fesleğen, bahçelerde olduğu gibi balkonlarda da saksılarda yetiştirilebilir. Balkonda saksıda yetiştirilecek fesleğenler için toprak ısısı uygun olduğunda Mart ayının ortalarında ekim yapılabilir. Toprak ısısı gereken derecede ise ekilen fesleğen tohumları 10 gün içinde çimlenmeye başlar. Fesleğen ekilen saksılar veya bahçeler mutlaka gün içinde 4 saat güneş ışığı almalıdır. Fesleğenin diğer ihtiyaçları bol güneş ve sıcak havadır.

Fesleğen Dikiminde Toprak İsteği

Fesleğen yetiştiriciliğinde en büyük sorun mantar hastalığıdır. Bu nedenle, fesleğen yetiştirilecek toprağın kompost yöntemiyle hazırlanmış doğal humusla karıştırılarak zengin hale getirilmesi gerekir. Saksılara dikilecek fesleğenler için toprak drenajı önemlidir; bu yüzden saksının en alt katmanına biraz çakıl taşları koyulmalıdır. Ardından ceviz kabuğu veya Antep fıstığı gibi kuru yemişlerin kabukları eklenebilir. Bunların üzerine humuslu toprak ilave edilerek ekim yapılır. Fesleğen aşırı suyu sevmediği için toprağının geçirgen olması ve doğru drenaj sağlanması çok önemlidir.

Fesleğen Fidelerinin Dikimi

Fidelerin dikimi yapılmadan önce bahçenin tava gelmiş olması gerekir. Toprak ısısının uygun olması, don olayının geçmiş olması ve toprağın yeterli mineralli olması önemlidir. Fesleğen organik gübreyi sevdiği için iyi yanmış organik gübre ve torf gıda takviyesi yapılmalıdır. Fidelerin dikimi, mümkün olduğunca buharlaşmanın ve rüzgarın en az olduğu günlerde veya ikindi vakti yapılmalıdır.

Fesleğen yetiştirilecek alanın güneş ışınlarını çok alan bir yer olması gerekir. Nedeni, fesleğenin sıcağı çok sevmesidir. Fesleğenler rüzgar almamalı ve soğuktan korunmalıdır. Dikim esnasında fideler arasında 25-30 cm boşluk bırakılmalı ve kökler 5-7 cm toprağın altında olmalıdır. Fideler arasında bırakılan boşluklar, fidelerin daha iyi oksijen alması ve hava sirkülasyonunun sağlanması için gereklidir. İyi oksijen alan fideler daha gür büyür ve uzun ömürlü olurlar. Fesleğenlerin arasında oluşacak yabani otlar düzenli olarak temizlenmeli ve hava yolu açılmalıdır. Fidelerin dikimi tamamlandığında mutlaka can suyu verilmelidir.

Fesleğen Fidelerinin Sulama İşlemi

Fesleğen, çok suyu seven bir bitki değildir; bu nedenle haftada bir defa iyice sulamak yeterlidir. Yazın çok sıcak havalarda sulama işlemi haftada 3-4 defa derinlemesine yapılmalıdır. Fesleğenlerin yaprakları sararmaya başladığında, fazla su verdiğiniz anlamına gelir; ancak kuruma görülüyorsa bu, az su verildiği anlamına gelir. Fesleğen sulaması dipten yapılmalı, yapraklara su değmemelidir.

Fesleğen Biçilmesi

Fesleğenler gür ve boyu 10-15 cm olduğunda, yapraklarını veya dallarını koparmak yerine makas ile üst yaprakları kesilmelidir. Makasla kesim yapıldığında tekrar büyümeleri daha gür olacaktır. Fesleğenin daha lezzetli ve mis kokulu olması için haftada bir kesim yapılmalıdır. Ayrıca, mümkünse hasat olgunluğuna erişmiş ve kartlaşmamış sürgün ve yaprakları birinci yaprak boğumunun az üzerinde kesilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sânahât

26 Temmuz 2024 Cuma

Fesleğen yetiştirmek için en uygun zaman Mart ayının sonları mı? Ayrıca, toprak drenajı için ceviz kabuğu ve Antep fıstığı kabuklarının kullanılması gerçekten gerekli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sânahât,

Fesleğen yetiştirmek için Mart ayının sonları gerçekten iyi bir zaman. Bu dönemde hava daha sıcak olmaya başladığı için bitkiler daha hızlı gelişebilir. Ancak, toprak drenajı için ceviz kabuğu ve Antep fıstığı kabukları kullanmanın zorunlu olduğunu söyleyemem. Bu tür malzemeler drenajı iyileştirebilir, fakat bunun yerine çakıl taşları veya perlit gibi diğer yaygın malzemeler de kullanabilirsin. Önemli olan toprağın fazla suyu tutmaması ve köklerin çürümesini önlemektir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fesleğen Çeşitleri Nelerdir?

Fesleğen Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Saksıda Fesleğen

Saksıda Fesleğen

Güncel

Fesleğen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fesleğen Tohumu Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Tohumu Türleri ve Özellikleri